Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hedres som kulturarvsted

Viktig kulturhistorie: Isfjord radio får utmerkelsen Olavsrosa, og er i selskap med blant andre Ekebergrestauranten, Dalen Hotel, skonnerten «Anna Rogde» og gamalost fra Vik. FOTO: Birger Amundsen

Hedres som kulturarvsted

Isfjord radio kan som det første stedet på Svalbard smykke seg med Norsk Kulturarvs utmerkelse Olavsrosa. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.01.2013 kl 15:21

Basecamp Spitsbergen har fått tillatelse til å bruke OlavsrosaIsfjord radio.

Norsk Kulturarv begrunner tildelingen med at de har restaurert og drifter en unik radiostasjon «der den kulturelle og historiske verdien er godt ivareteken og formidla».

– Dette handler ikke bare om bygningsmassen. Det er også et vertskap på Isfjord radio som kan fortelle hva som gjør stedet så spesielt at det fortjener rosa, sier direktør Simen Bjørgen i Stiftelsen Norsk Kulturarv.

Bjørgen forteller at det var et enstemmig styre som vedtok å gi Isfjord radio hedersbetegnelsen.


Stolt

Administrerende direktør Steinar Rorgemoen i Basecamp Spitsbergen gleder seg over tildelingen.

– På vegne av Isfjord radio er vi stolte av dette. Isfjord radio er et kulturminne for Norge, og det er artig at vi fått Olavsrosa til Svalbard for første gang, sier han.

– Hva gjør dere for å formidle den kulturelle og historiske verdien?

– Vi prøver å fortelle historien til gjestene. Vi forteller om telekommunikasjonen og at stasjonen ble flyttet fra Finneset til der Isfjord radio ligger i dag. Det var jo et hjem for de som bodde der, og det bodde karer der hele året. Vi forsøker å lage opplevelsen slik at gjesten føler seg hjemme, og prøver å ta inn naturen også som en del av designet på rommene, sier Rorgemoen.


Formidler historie

Basecamp ba i fjor Sysselmannen om en anbefaling i forbindelse med søknaden om Olavsrosa. De ønsket en anbefaling til Norsk Kulturarv både for «båten i isen», fangstmannshotellet, «fangststasjonen» ved hundegården, hytta ved Nordenskiöldbreen og Isfjord radio.

Rorgemoen forteller at formidling av kultur og historie er en del av verdigrunnlaget til Basecamp.

– Med båten i isen ønsker vi å viderefortelle historien om Nansen og «Fram» og innfrysingen av skipet, vi prøver å fortelle polarhistorien. På fangstmannshotellet prøver vi å ta inn fangstmennenes historie med å bruke materialer som de brukte i sin tid, og å gjøre det så autentisk som mulig, sier han.

I en uttalelse til Basecamp i august i fjor, skriver Sysselmannen at med unntak av Isfjord radio er det ingen av stedene som er kulturminner. Om Isfjord radio skriver de at bare eksteriøret av den bygningen som i dag er hotell, er tilnærmet autentisk. Interiøret er i stor grad endret.

Simen Bjørgen i Norsk Kulturarv forteller at autentisk interiør er kriterie for Olavsrosa, men at det nok ikke har skjedd at et objekt som har fått rosa har opprettholdt alle kriterier.


Stiller krav

Bjørgen understreker at Olavsrosa er et kvalitetsmerke.

– Det er slik at vi inngår en avtale. Der forplikter Basecamp seg til å etterkomme krav i framtiden. Vi vil følge godt med på at driften utvikler seg etter kriteriene. Jeg har god tro på Isfjord radio, sier Bjørgen.

Norsk Kulturarv jobber nå med å få til et program i forbindelse med den offisielle over­rekkelsen av merket. Det vil skje i løpet av året.

Isfjord radio venter årets første gjester 1. februar.

Se bildet større

Fornøyd: Adm. dir. Steinar Rorgemoen i Basecamp Spits­bergen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!