Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havna må ta vannregningen selv

Bykaia har ikke nok vann å selge til skip som legger til Bykaia. Her er «Costa Pacifica» ved kaia 10. juli i år. FOTO: Helle Gannestad

Havna må ta vannregningen selv

Miljø- og næringsutvalget mener havna selv må betale for en ny vannledning til Bykaia.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.09.2012 kl 14:43

Bykaia trenger 60 prosent mer vann enn den får i dag. Samtidig er salg av vann til cruise­skip en viktig inntektskilde for Longyearbyen havn. Flertallet i Miljø- og næringsutvalget (MNU) mener derfor at en ny vannledning til kaia bør finansieres av havna selv.


Ristet på hodet

Vedtaket ble gjort mandag da utvalget behandlet hovedplanen for vannforsyning 2012-2022. I planen foreslås det at en ny vannledning til Bykaia finansieres over budsjettet til Longyearbyen lokalstyre. Trond E. Johansen (H) mente havna må betale dette selv. Det fikk Lene Villumsen i Tverrpolitisk fellesliste til å steile:

– Jeg reagerer på at Høyre går imot dette. Høyre er jo et næringsparti, sa Villumsen.

Aps tre representanter støttet imidlertid Høyres forslag. Utvalget vedtok derfor med 4 mot 1 stemmer at havna selv må betale for ledningen.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) fulgte debatten fra sidelinja, og både hun og Villumsen ristet på hodet over vedtaket.


Nei til omlegging

I vannplanen foreslås det også å utrede mulighetene for å lede Endalselva utenom Isdammen og i stedet rett inn i Adventdalselva. Også dette er Høyre skeptisk til.

– Dette får konsekvenser, og en slik omlegging må utredes nærmere, sa Johansen.

Leder i Bydrift, Marianne Aasen, forklarte at planen legger opp til nettopp en slik utredning, men flertallet i MNU vedtok likevel å ta elva ut av planen.

Det blir opp til lokalstyret å bestemme om Endalselva og vannledning til Bykaia skal inn i planen igjen. Lokalstyret møtes 25. september.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!