Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havna må ta vannregningen selv

Bykaia har ikke nok vann å selge til skip som legger til Bykaia. Her er «Costa Pacifica» ved kaia 10. juli i år. FOTO: Helle Gannestad

Havna må ta vannregningen selv

Miljø- og næringsutvalget mener havna selv må betale for en ny vannledning til Bykaia.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.09.2012 kl 14:43

Bykaia trenger 60 prosent mer vann enn den får i dag. Samtidig er salg av vann til cruise­skip en viktig inntektskilde for Longyearbyen havn. Flertallet i Miljø- og næringsutvalget (MNU) mener derfor at en ny vannledning til kaia bør finansieres av havna selv.


Ristet på hodet

Vedtaket ble gjort mandag da utvalget behandlet hovedplanen for vannforsyning 2012-2022. I planen foreslås det at en ny vannledning til Bykaia finansieres over budsjettet til Longyearbyen lokalstyre. Trond E. Johansen (H) mente havna må betale dette selv. Det fikk Lene Villumsen i Tverrpolitisk fellesliste til å steile:

– Jeg reagerer på at Høyre går imot dette. Høyre er jo et næringsparti, sa Villumsen.

Aps tre representanter støttet imidlertid Høyres forslag. Utvalget vedtok derfor med 4 mot 1 stemmer at havna selv må betale for ledningen.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) fulgte debatten fra sidelinja, og både hun og Villumsen ristet på hodet over vedtaket.


Nei til omlegging

I vannplanen foreslås det også å utrede mulighetene for å lede Endalselva utenom Isdammen og i stedet rett inn i Adventdalselva. Også dette er Høyre skeptisk til.

– Dette får konsekvenser, og en slik omlegging må utredes nærmere, sa Johansen.

Leder i Bydrift, Marianne Aasen, forklarte at planen legger opp til nettopp en slik utredning, men flertallet i MNU vedtok likevel å ta elva ut av planen.

Det blir opp til lokalstyret å bestemme om Endalselva og vannledning til Bykaia skal inn i planen igjen. Lokalstyret møtes 25. september.

Siste nytt i Nyheter

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!