Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havna må ta vannregningen selv

Bykaia har ikke nok vann å selge til skip som legger til Bykaia. Her er «Costa Pacifica» ved kaia 10. juli i år. FOTO: Helle Gannestad

Havna må ta vannregningen selv

Miljø- og næringsutvalget mener havna selv må betale for en ny vannledning til Bykaia.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.09.2012 kl 14:43

Bykaia trenger 60 prosent mer vann enn den får i dag. Samtidig er salg av vann til cruise­skip en viktig inntektskilde for Longyearbyen havn. Flertallet i Miljø- og næringsutvalget (MNU) mener derfor at en ny vannledning til kaia bør finansieres av havna selv.


Ristet på hodet

Vedtaket ble gjort mandag da utvalget behandlet hovedplanen for vannforsyning 2012-2022. I planen foreslås det at en ny vannledning til Bykaia finansieres over budsjettet til Longyearbyen lokalstyre. Trond E. Johansen (H) mente havna må betale dette selv. Det fikk Lene Villumsen i Tverrpolitisk fellesliste til å steile:

– Jeg reagerer på at Høyre går imot dette. Høyre er jo et næringsparti, sa Villumsen.

Aps tre representanter støttet imidlertid Høyres forslag. Utvalget vedtok derfor med 4 mot 1 stemmer at havna selv må betale for ledningen.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) fulgte debatten fra sidelinja, og både hun og Villumsen ristet på hodet over vedtaket.


Nei til omlegging

I vannplanen foreslås det også å utrede mulighetene for å lede Endalselva utenom Isdammen og i stedet rett inn i Adventdalselva. Også dette er Høyre skeptisk til.

– Dette får konsekvenser, og en slik omlegging må utredes nærmere, sa Johansen.

Leder i Bydrift, Marianne Aasen, forklarte at planen legger opp til nettopp en slik utredning, men flertallet i MNU vedtok likevel å ta elva ut av planen.

Det blir opp til lokalstyret å bestemme om Endalselva og vannledning til Bykaia skal inn i planen igjen. Lokalstyret møtes 25. september.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!