Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håver inn på solformørkelsen

Paal A. Lund håper at en avtale med Discovery Channel om utleie av denne leiligheten på Elvesletta går i boks. FOTO: Paal A. Lund/Shutterbird Production

Håver inn på solformørkelsen

Paal A. Lund tjener 100.000 kroner på å leie ut denne leiligheten under solformørkelsen. Flere private leier ut hus og hytter for 20.000 kroner døgnet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2015 kl 08:04

På utleiesiden airbnb.no ligger det nå flere private leiligheter og hytter tilgjengelig for solformørkelsesturistene. Flere av dem for rundt 20.000 kroner døgnet. Med en minimumsleie på fem døgn, blir prisen over 100.000 kroner for leiligheten til Paal A. Lund på Elvesletta.

– Jeg vet at alt i byen er utsolgt, og velger å leie ut min leilighet for å gi folk muligheten til å få med seg solformørkelsen, sier han.

Lund la ut leiligheten for leie i august, og det tok ikke lang tid før interessenter meldte seg.

– Det har vært stor interesse, men for noen er det for dyrt, sier han.

I juli skrev Svalbardposten om Eivind Trondsen som tjente godt på å leie ut leiligheten sin i Sjøområdet under solformørkelsen i mars. Han får 50.000 kroner for å huse seks personer en uke. Nå er altså prisen mer enn doblet.

God mulighet
Da Svalbardposten snakket med Lund mandag, jobbet han med en avtale med Discovery Channel om leie av leiligheten samt logistikktjenester i forbindelse med filming.

– Mest sannsynlig er jeg så heldig at de leier både leiligheten og logistikktjenester, sier han.

Siden avtalen ennå ikke er underskrevet, ligger leiligheten fremdeles ute til leie.

– Hvordan tenkte du da du satte prisen?

– Når etterspørselen er såpass stor, tror jeg folk er villige til å betale hva som helst. Det er en god mulighet for å tjene gode kroner, sier han.

Selv skal uleieren bo hos en kollega.

– Jeg slipper å bo i snøen, sier han.

Kan sove hos venner
Familien Leinan Johannessen i Gruvedalen har også lagt sin leilighet ut for leie til 20.000 kroner døgnet på Airbnb.

– Vi har fått veldig lite respons foreløpig. De fleste ønsker egentlig ikke å betale så mye. Vi har fått mange forespørsler fra folk som ønsker å leie sofaen, men det er ikke så interessant for oss, sier Elisabeth Leinan Johannessen.

Utleiestedet Airbnb har de blitt tipset om av andre. Både utleiere og de som ønsker å leie må opprette profil, og betalingen skjer via nettstedet.

– Det virker litt tryggere. Da vet man at man får pengene sine, om man får leid ut. I alle fall når det blir snakk om så store summer, sier Johannessen.

– Vurderer dere å gå ned i pris, om ingen melder seg?

– Nei, egentlig ikke. Vi flytter ikke ut hele familien om vi ikke tjener godt på det. Det er litt mer omstendelig når man har barn, sier hun.

De har avtalt med en kamerat at de kan flytte inn hos ham i perioden.

Hytte ikke lov
De siste ukene har også flere hytter ligget ute til leie solformørkelsesdagene. Noen ligger ute for rundt 20.000 kroner døgnet, slik som leilighetene over. Å leie ut hytta til turister er imidlertid ikke lov.

– Ifølge loven så er det bare fastboende eller tidligere fastboende som kan leie eller eie hytter. Intensjonen er å sikre en mest mulig rettferdig fordeling av det godet som hytter er, sier miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen.

De samme reglene gjelder for fritidsboliger.

– Er hytteutleie til solformørkelsen noe dere vil følge opp?

– Det er ikke forbudt å annonsere hytter. Vi har tillit til at loven følges, svarer Tveito.

Hun legger til at de ikke har blitt kontaktet angående dette spørsmålet tidligere.

Ledige rom
Allerede i 2007/2008 bestilte en gruppe alle Spitsbergen Travels rom til solformørkelsen. For en måneds tid siden ga de beskjed om at de ikke trengte alle rommene, og Spitsbergen Travel har derfor 25 rom ledig i Spitsbergen Guesthouse. Prisen er 20.000 kroner per person i dobbeltrom for minimum fire overnattinger.

– Det har vært en del forespørsler. Vi vet det er høy prisklasse, men vi har is i magen. Det er en veldig stor etterspørsel og da følger prisen etter. Det er fremdeles en del ledige plasser på flyene, og vi tror vi får solgt rommene, sier salgsdirektør Eskil Solberg i Spitsbergen Travel.

Gruppen som har booket resten av rommene er på nesten 400 personer.

– Det er tidenes største gruppe for Spitsbergen Travel, sier Solberg.


LES OGSÅ:
147 himmelske sekunder
Tjener godt på solformørkelsen

Se bildet større

Elisabeth Leinan Johannessen og mannen Stein-Ove ønsker også å leie ut sin leilighet for 20.000 kroner i døgnet. FOTO: Skjermdump

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!