Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havarikommisjonen på plass

Tor Nørstegård (t.v.), Jon Sneltvedt og Sigurdur Petursson fra flyhavarikommisjonen kom til Longyearbyen mandag ettermiddag. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Havarikommisjonen på plass

Tre inspektører fra flyhavarikommisjonen er kommet til Svalbard. De har reist til Barentsburg for å begynne etterforskningen av helikopterulykken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi skal ha et kort møte med Sysselmannen, og deretter skal vi fly til Barentsburg med helikopter. Der skal vi gjøre kombinerte undersøkelser av vraket, snakke med vitner og prøve å få et bilde av det som har skjedd, sier havariinspektør Tor Nørstegård.
Sammen med to andre inspektører fra flyhavarikommisjonen og en tolk kom han til Longyearbyen i 14-tiden mandag ettermiddag.

Øyenvitner
Nørstegård forteller at de regner med å bruke et par-tre dager på undersøkelsene og at de trolig blir i Barentsburg natt til tirsdag.
– Jeg kan for lite om ulykken til å si hva som vil bli fokusområder, og foreløpig låser vi oss ikke til noen teorier. Jeg har fått bekreftet at det var øyenvitner til ulykken, sier Nørstegård.
Etterforskningen skal gjøres i samarbeid med Sysselmannen og tre etterforskere fra Kripos, som kom med samme fly som havarikommisjonen.
– Det kan være aktuelt å sende opp ytterligere en taktiker, men det får vi se på. Vi har ikke så mye oversikt noen av oss. Hvor lenge vi blir er avhengig av omstendighetene, sier Kripos-etterforsker, Asbjørn Hansen.

Fra Pyramiden
Det russiske MI8-helikopteret styrtet på helikopterbasen Kapp Heer i 16.15-tida søndag ettermiddag. Tre personer omkom, kapteinen og styrmannen og en passasjer ansatt i Trust Arktikugol. To personer ble hardt skadet.
VG har snakket med Yuri Lukjanov, som overlevde helikopterstyrten. Han forteller at han og tre av de andre passasjerene om bord er ansatt i gruveselskapet Trust Arktikugol. De er for tiden bosatt i Pyramiden og har denne vinteren jobbet med å restaurere deler av byggene i den gamle gruvebyen.

Månedlig tur
De tre var ifølge Lukjanov på sin månedlige tur til Barentsburg for å heve lønn og kjøpe inn nødvendig proviant til oppholdet i Pyramiden. De hadde mellomlandet i Longyearbyen for å fylle drivstoff før de dro mot Barentsburg. Helikopteret styrtet mellom hangarbygningene på Kapp Heer, og det er fortsatt uklart hva som var årsaken til styrten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!