Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havarikommisjonen på plass

Tor Nørstegård (t.v.), Jon Sneltvedt og Sigurdur Petursson fra flyhavarikommisjonen kom til Longyearbyen mandag ettermiddag. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Havarikommisjonen på plass

Tre inspektører fra flyhavarikommisjonen er kommet til Svalbard. De har reist til Barentsburg for å begynne etterforskningen av helikopterulykken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi skal ha et kort møte med Sysselmannen, og deretter skal vi fly til Barentsburg med helikopter. Der skal vi gjøre kombinerte undersøkelser av vraket, snakke med vitner og prøve å få et bilde av det som har skjedd, sier havariinspektør Tor Nørstegård.
Sammen med to andre inspektører fra flyhavarikommisjonen og en tolk kom han til Longyearbyen i 14-tiden mandag ettermiddag.

Øyenvitner
Nørstegård forteller at de regner med å bruke et par-tre dager på undersøkelsene og at de trolig blir i Barentsburg natt til tirsdag.
– Jeg kan for lite om ulykken til å si hva som vil bli fokusområder, og foreløpig låser vi oss ikke til noen teorier. Jeg har fått bekreftet at det var øyenvitner til ulykken, sier Nørstegård.
Etterforskningen skal gjøres i samarbeid med Sysselmannen og tre etterforskere fra Kripos, som kom med samme fly som havarikommisjonen.
– Det kan være aktuelt å sende opp ytterligere en taktiker, men det får vi se på. Vi har ikke så mye oversikt noen av oss. Hvor lenge vi blir er avhengig av omstendighetene, sier Kripos-etterforsker, Asbjørn Hansen.

Fra Pyramiden
Det russiske MI8-helikopteret styrtet på helikopterbasen Kapp Heer i 16.15-tida søndag ettermiddag. Tre personer omkom, kapteinen og styrmannen og en passasjer ansatt i Trust Arktikugol. To personer ble hardt skadet.
VG har snakket med Yuri Lukjanov, som overlevde helikopterstyrten. Han forteller at han og tre av de andre passasjerene om bord er ansatt i gruveselskapet Trust Arktikugol. De er for tiden bosatt i Pyramiden og har denne vinteren jobbet med å restaurere deler av byggene i den gamle gruvebyen.

Månedlig tur
De tre var ifølge Lukjanov på sin månedlige tur til Barentsburg for å heve lønn og kjøpe inn nødvendig proviant til oppholdet i Pyramiden. De hadde mellomlandet i Longyearbyen for å fylle drivstoff før de dro mot Barentsburg. Helikopteret styrtet mellom hangarbygningene på Kapp Heer, og det er fortsatt uklart hva som var årsaken til styrten.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!