Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hæren legger opp

Logistikkansvarlig Manuel Kliese måtte i dag tidlig grave løs søppelfigurene etter nattens storm. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Hæren legger opp

Søppelhæren trekker seg ut av Adventdalen i dag, fredag. Neste stopp blir museum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.03.2011 kl 11:48

– Vi skal sende live til Berlin i dag klokken 12. Så skal vi pakke sammen, sier logistikkansvarlig Manuel Kliese for prosjektet «Arctic People».

Mandag ble rundt 300 søppelfigurer plassert ut i Adventdalen like ved Longyearbyen. Tirsdag var rundt halvparten blåst ned, da inntoget skulle markeres med fiolinspill for folk i byen.

– Onsdag pakket vi bort de fleste figurene på grunn av værmeldingene. Det er vi glade for i dag, for om de hadde stått ute i natt ville nok flere av dem blitt ødelagt, sier Kliese.

Han forteller at en søppelmann ble delt i to av vinden natt til onsdag.

Til museum

Nå er 25 skulpturer tilbake i dalen. Disse skal nå reises opp i stående stilling og vises live for politikere og medlemmer fra Alfred Wegener Institute i Berlin.

Markeringen i Longyearbyen var den siste for søppelhæren til miljøkunstner HA Schult. Han har reist rundt med søppelfigurene i 15 år.

– Nå skal jeg ta dem med hjem og se hvordan de har det. Noen må nok på sykehus. Så skal jeg finne et sted hvor de kan stå samlet for alltid. Jeg har vært i kontakt med flere museer, sier Schult.

Kunstneren skal nå samle jord fra alle stedene hvor søppelhæren har vært. Jorda skal søppelhæren stå på i sitt nye hjem.

– Jeg skal søke om tillatelse til å ta jord fra Svalbard, sier han.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten! 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!