Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hæren legger opp

Logistikkansvarlig Manuel Kliese måtte i dag tidlig grave løs søppelfigurene etter nattens storm. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Hæren legger opp

Søppelhæren trekker seg ut av Adventdalen i dag, fredag. Neste stopp blir museum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.03.2011 kl 11:48

– Vi skal sende live til Berlin i dag klokken 12. Så skal vi pakke sammen, sier logistikkansvarlig Manuel Kliese for prosjektet «Arctic People».

Mandag ble rundt 300 søppelfigurer plassert ut i Adventdalen like ved Longyearbyen. Tirsdag var rundt halvparten blåst ned, da inntoget skulle markeres med fiolinspill for folk i byen.

– Onsdag pakket vi bort de fleste figurene på grunn av værmeldingene. Det er vi glade for i dag, for om de hadde stått ute i natt ville nok flere av dem blitt ødelagt, sier Kliese.

Han forteller at en søppelmann ble delt i to av vinden natt til onsdag.

Til museum

Nå er 25 skulpturer tilbake i dalen. Disse skal nå reises opp i stående stilling og vises live for politikere og medlemmer fra Alfred Wegener Institute i Berlin.

Markeringen i Longyearbyen var den siste for søppelhæren til miljøkunstner HA Schult. Han har reist rundt med søppelfigurene i 15 år.

– Nå skal jeg ta dem med hjem og se hvordan de har det. Noen må nok på sykehus. Så skal jeg finne et sted hvor de kan stå samlet for alltid. Jeg har vært i kontakt med flere museer, sier Schult.

Kunstneren skal nå samle jord fra alle stedene hvor søppelhæren har vært. Jorda skal søppelhæren stå på i sitt nye hjem.

– Jeg skal søke om tillatelse til å ta jord fra Svalbard, sier han.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten! 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!