Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har store planer for Barentsburg

Den gamle stormessa ble nedlagt for mange år siden, og har stått og forfalt. Planen om å bruke bygningen som museum, ble første gang lansert for flere år siden. Nå skal russerne gjøre alvor av planen, og totalrenovere bygningen. FOTO: Birger Amundsen

Har store planer for Barentsburg

Generaldirektøren i Trust Arktikugol ser optimistisk på framtiden for Barentsburg, og sier at renoveringen av byen fortsetter. Blant annet skal den gamle stormessa pusses opp og brukes til museum.

Tekst:

Publisert:

– 2006–2007 representerte bunnivået for Barentsburg. Man innså da at tilstanden på livsviktige anlegg som kraftstasjon og sentralvarme var i ferd med å bryte sammen og true bosettingen, sier generaldirektør Aleksander P. Veselov.

Han overtok som direktør for trusten i 2007, og har siden arbeidet iherdig for å få den nedslitte gruvebyen på fote igjen.

Forrige torsdag var han invitert til Svalbardseminaret på Unis for å fortelle om uviklingen i Barentsburg.

De to-tre siste årene er det blitt særlig synlig at Barentsburg er i ferd med å skifte ansikt. En rekke bygninger er pusset opp, mange har også fått nye tak og ny ytterkledning.

– Standarden i Barentsburg skal ligge på et høyt nivå. Jeg håper på den måten å gjøre byen mer attraktiv å søke jobb til, sier Veselov.

Han holder sitt foredrag på russisk, som oversettes fortløpende av Anastasia Gorter. Hun er akkurat tilbake i sin andre periode som rådgiver og tolk hos Sysselmannen.

Svalbardseminaret

Det er første gangen Svalbardseminaret har generaldirektøren på foredragslista, og mange har møtt fram for å høre ham fortelle om planene for Barentsburg.

De to siste årene er flere av de falleferdige bygningene i byen revet. Veselov forteller at enda flere bygninger skal fjernes, men at noen av de eldste skal bevares som kulturminner. To sentrale bygninger skal imidlertid totalrenoveres; den tidligere konsulatbygningen og stormessa, byens mest sentrale bygning.

– Stormessa er byens eldste bygning, og overlevde bombingen under krigen. Den skal vi nå sette i stand og bruke til museumsbygning, sier han.

Fiskemottak

Planene om et fiskemottak har i årevis vært luftet av russerne, uten at noe har skjedd. Veselov forteller at det fortsatt er aktuelt å bygge et fiskemottak, og at prosjektet er under vurdering av en russisk investeringsgruppe.

– Oppdraget med å bygge fiskemottaket vil bli gitt til et norsk selskap, og meningen er at det også skal ta imot fisk fra norske fiskefartøy. Fisken skal selges til det russiske og europeiske markedet, forklarer generaldirektøren.

Han gjør det videre klart at anlegget skal tilfredsstille norske krav, og at planene ble lagt fram for Sysselmannen i fjor.

Kulldrifta er fortsatt bærebjelken for Barentsburg, samtidig som trusten i likhet med Longyearbyen også vil satse på forskning og turisme. Planen er at Barentsburg skal ha 500 fast bosatte.

Veselov gjør det klart at trusten er åpen for at også norske selskap skal kunne satse i Barentsburg, først og fremst innen turistnæringen.

Ny kullgruve

I dag produseres det årlig rundt 120.000 kull i Barentsburg. Ifølge Veselov er det kull igjen for 12 til 15 års drift. Kulla har dårlig kvalitet, og prisen trusten får betalt er deretter.

Trust Arktikugol arbeidet i flere år for å åpne en ny kullgruve i Grumant-feltet, med daganlegg og annen infrastruktur samlet i Colesdalen.

– Kulldriften i Grumantbyen ble nedlagt i 1961. Utover i 1970- og 1980-årene ble det gjort omfattende geologiske undersøkelser i området, som viste at feltet inneholder rundt 30 millioner tonn kull. Det negative er at kullet har høyt innhold av svovel, men ikke mer enn at forekomsten er økonomisk drivverdig, forklarer Veselov.

Han sier videre at prosjektet ble kalkulert til å koste mellom 2 og 2,5 milliarder norske kroner, at beslutningen om å gå i gang ble tatt i 2004, men at den aldri ble fulgt opp.

Først i 2015 vil den russiske regjeringen ta en endelig beslutning om det igjen skal startes kulldrift i Grumant-feltet.

Se bildet større

Generaldirektør Aleksander P. Veslov holdt foredrag på Unis forrige torsdag. Anastasia Gorter tolket til norsk. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!