Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har sprunget 52 maraton på 52 uker

Australske Suzette Mcquie avsluttet et år med en maraton i uken på Svalbard. For anledningen løp hun med koalabjørn-inspirert hodeplagg. FOTO: Christopher Engås

Har sprunget 52 maraton på 52 uker

Suzette McQuie avsluttet sitt spesielle år på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.06.2016 kl 17:40

– Jeg har vært her flere ganger før, og det er en av mine favorittsteder på jord, sier Suzette McQuie fra Sydney i Australia.

Bak seg har Suzette et helt spesielt år. Hun har løpt en halvmaraton i uka i et helt år, forskjellige steder i verden.

– Det begynte i det små. Jeg løp ti halvmaraton i en periode. Så ble det 20. Etter hvert ble det til at jeg hadde som mål å løpe 30, på 30 uker. Nå er det blitt 52, sier hun.

Til ære for jubileet løp hun i et koalabjørn-kostyme på Svalbard. og lo hele veien.

– Jeg elsker Svalbard, og vil gjerne gi litt av meg selv. Menneskene som bor på Svalbard er så hyggelige, sier hun uoppfordret.

Kan reise rundt

Suzette er priviligert. Hun jobber i Microsoft, med Skype, og kan i praksis befinne seg hvor som helst i verden, og fortsatt gjøre jobben sin.

– Da er det greit å være på Svalbard. Nettet her er helt utrolig bra. Jeg har jobbet mye siden jeg kom, og skal jobbe igjen etter at jeg har løpt meg ferdig, sier hun.

– Skal du fortsette å løpe halvmaraton etter dette løpet også?

– Nei, nå er det slutt. Jeg har kvalifisert meg til Boston maraton, og skal være med der. Men det blir ikke en maraton i uken lenger, sier hun.

Suzette McQuie vant sin klasse i Spitsbergen marathon med tiden 1.43.46.

Suveren polakk

Den ubestridte vinner av Spitsbergen marathon 2016 ble polakken Piotr Suchenia. Han løp i mål en knapp halvtime før nummer to på lista, Carl Johan Behre. Suchenia hadde en fin ferd i sitt løp.

– Det ble et lett løp for meg. Alt gikk fint i det vakre landskapet dere har her. Den første kilometeren var jeg i en gruppe, men tempoet var ikke så høyt. Derfor stakk jeg av og løp mitt eget løp. At jeg ble så suveren i mål hadde jeg ikke trodd, men det er jo hyggelig, sier han.

– Trener du mye?

– Ja, jeg er veldig aktiv. Triathlon er det jeg egentlig driver mest med. Men det er også morsomt å løpe en og annen maraton. Jeg har vært på Svalbard før, og planlagt at jeg skulle være med på Spitsbergeen marathon en gang. Det er så vakkert her.

Sterkt lokalt

Flere lokale gjorde sine saker bra under årets maraton.

Thyra Fogelberg ble nummer tre i kvinnenes maraton med tiden 3.49.32. Paul Lutnæs, som er seniorrådgiver hos Sysselmannen, viste seg som en spreking og ble nummer fem i halvmaraton med tiden 1.41.10.

Claudia Tschesche, som er student på Unis, vant sin klasse suverent i halvmaraton på tiden 1.38.34.

– Det var gøy. Jeg trener vanligvis mye, men det er litt begrenset her på Svalbard. Treningsturene går som regel til flyplassen og tilbake, eller opp til Nybyen, sier hun.

I tillegg deltok de fleste av byens barn i Labb og Line-løpet som gikk av stabelen mens de voksne var ute og sprang maraton.

Se bildet større

Polakken Piotr Suchenia var maratons mest suverene vinner. Han dro fra feltet etter en kilometer, og kom i mål nesten en halv time før nestemann. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Unis-student Claudia Tschesche vant halvmaraton. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!