Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har reist til Vestbredden

Lørdag ankom presten Jerusalem. Onsdag dro han videre til Yatta, sør for Hebron hvor han skal tilbringe tre måneder FOTO: Privat

Har reist til Vestbredden

Sokneprest Leif Magne Helgesen skal drive fredsarbeid på Vestbredden til etter jul.

Tekst:

Publisert:

Natt til mandag skulle han etter planen ut på grenseoverganger for å se og rapportere til FN om eventuelle overgrep.

– Jeg er blitt plassert i et team i South Hebron Hills og skal bo i en by som hetter Yatta med cirka 70.000 innbyggere. Det er et muslimsk/palestinsk område, sier Helgesen før avreise fra Norge.

Forrige uke forlot han Longyearbyen til fordel for fredsarbeid for Kirkens Nødhjelp i et internasjonalt program drevet av Kirkens Verdensråd.

Helgesen skal jobbe i palestinske landsbyer og flyktningleire og være til stede som internasjonalt øyevitne for å forsøke å forhindre, og rapportere om, eventuelle overgrep.

– Vi vil støtte palestinske og israelske fredsorganisasjoner, følge barn til skolen for å sikre at de ikke blir trakassert av bosettere, og være øyevitner på grenseoverganger. Dette er et fredsprosjekt der vi ikke tar stilling, men vil rapportere og gå imot humanitære overgrep, sier han.

Vil gjøre noe
– Hvorfor meldte du deg til dette arbeidet?

– Det er et ønske om å jobbe med fred. Som de fleste leser jeg overskrifter og blir lei av konflikter hvor det er vanskelig å se en løsning. Jeg har lyst til å bidra til at gode krefter i området blir sett og styrket. Om det internasjonale samfunnet slutter å se, kan overgrepene vokse. Det er mye som skjer der nede som bør ha internasjonale, kritiske øyne på seg. Det skylder vi barn, familier og de som vokser opp. Som prest snakker man mye, jeg har behov for å gjøre noe av det jeg står for, sier Helgesen.

Tidligere har han også vært i Kosovo og på Balkan for Kirkens Nødhjelp.

Har rødt pass
Vestbredden er et konfliktfylt område, og Helgesen og de andre utsendingene må tenke på sin egen sikkerhet.

– Jeg har fått kurs om det og har erfaring fra lignende arbeid. Om det kommer til åpne sammenstøt, skal vi trekke oss tilbake og rapportere, ikke gå inn med våre egne kropper. Det kan være farlig å være på feil sted til feil tid, men vi er privilegerte. Vi har et rødt pass og kan trekke oss ut av området om det blir for ille, sier Helgesen.

Vikar i jula
Soknepresten kommer hjem til Svalbard Kirke først i januar.

– Det blir spennende å være der nede i julen, men jeg kommer til å savne Longyearbyen spesielt i jula. Da pleier jeg å besøke utestasjonene. Men det er sunt for Longyearbyen med endring, og jeg har en veldig god vikar, sier Helgesen.

Vikarpresten er Dag Aakre som er leder i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Nøkkelord

Se bildet større

Sokneprest Leif Magne Helgesen har holdt sin siste gudstjeneste i Svalbard Kirke dette året. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!