Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har påvist rabies

Tirsdag var seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen ved Unis for å se etter rev. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Har påvist rabies

Reven som mandag ble drept av en hund i Longyearbyen hadde rabies. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.09.2011 kl 14:41

– Vi har informert myndigheter og lokalbefolkningen gjennom nettsiden vår. I tillegg har vi kontakt med Mattilsynet i forhold til hvilke tiltak vi bør sette inn, sier seniorrådgiver hos Sysselmannen, Espen Stokke. 

Det er, ifølge ham, første gang siden 1980-tallet at det påvises rabies i Longyearbyen. Sysselmannen ser svært alvorlig på at sykdommen har dukket opp i nærområdet og oppfordrer folk til å holde avstand til døde dyr og til alle dyr som oppfører seg unormalt. Det advares generelt mot kontakt med vilt, fordi man ikke kan utelukke smittefare. 

Flere meldinger

Sysselmannen har den siste uka fått inn flere meldinger om rev som har oppført seg unormalt. En kvinne ble mandag bitt av en polarrev i nærheten av Svalbard Auto i Sjøområdet. Hun fikk behandling mot rabies ved Longyearbyen sykehus. Samme dag kom det melding om en rev som bet etter bildekk i nærheten av Bykaia. Tirsdag ble Sysselmannen oppringt av en hundeeier. Han fortalte at hunden hadde drept en rev som hadde gått til angrep ved Unis dagen før. Eieren hadde tatt hånd om reven og leverte den til Sysselmannen tirsdag.

Vurderer tiltak

Denne reven er nå analysert av Veterinærinstituttet som har påvist at den hadde rabies. Det er Mattilsynet som er fagmyndighet på området, og de vil i samarbeid med Sysselmannen og helsemyndighetene vurdere tiltak for å hindre smittespredning. Det er planlagt at Mattilsynet vil komme til Longyearbyen i neste uke. 

Hunden som tok livet av reven er tidligere vaksinert mot rabies, men er likevel satt i karantene i 14 dager. En veterinær skal ta blodprøve av den for å se om den er blitt smittet. 

Hentet reinskalv

Sysselmannen har i løpet av uka også fått melding om en reinskalv som lå død på Platåberget med skum rundt munnen. Denne var Espen Stokke og hentet torsdag. Da kom han i nærkontakt med en annen rev med unormal oppførsel. 

– Den viste ikke naturlig skyhet, men kom bare nærmere da jeg prøvde å skremme den vekk. Jeg tok kontakt med Mattilsynet for å be om råd, og de besluttet at reven skulle avlives. Den ble skutt og er sendt til fastlandet sammen med hodet til reinskalven, sier Stokke. 

Begge dyrene skal undersøkes for rabies. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!