Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har kjøpt fangststasjonen på Akseløya

Tommy Sandal har overtatt hovedstasjonen på Akseløya sammen med sin samboer Elise Strømseng. Her fotografert på Austfjordnes fangststasjon i Wijdefjorden våren 2011. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Har kjøpt fangststasjonen på Akseløya

Fangstmann Tommy Sandal overtar stasjonen neste måned, etter flere runder med Louis «Hiawatha» Nielsen. Sysselmannen har også presset på for fortgang i salget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.08.2013 kl 08:42

– Det viktigste for meg er at nå får jeg ei god havn. Det finnes ingen andre alternativer i Bellsund, sier Sandal, som er innom Longyearbyen som snarest.

Helt siden Nielsen i 2010 avviklet virksomheten sin på Akseløya, har det vært uvisst om hva som ville skje med stasjonen.

Nielsen bygde opp fangstanlegget på Russeltvedtodden lengst sør på Akseløya i 1989, og drev i årevis fangst i Bellsund-området. Etter gradvis å ha trappet ned, solgte han samtlige bistasjoner til Tommy Sandal i 2011.

Trygg havn

Sandal som hadde tilbrakt flere sesonger på fangst på Austfjordnes i Wijdefjorden, flyttet sørover til Bellsund og etablerte «bistasjonen» Kapp Schollin som hovedstasjon. Hytta ligger på nordsiden av Van Mijenfjorden, like innenfor Akselsundet.

– Problemet med Kapp Schollin er at det er håpløse ankringsforhold utenfor hytta. Det er kun noen få dager i året at jeg kan ha båten min liggende trygt der. Forholdene er ikke særlig bedre i Fridtjovhamna, like i nærheten, hvor breis hele tiden driver ut, sier han.

Sandal har en 19 fots stor båt. Han forteller at det aller sikreste er å hale båten i land, men at det er svært slitsomt å drive på slik å hale opp og sjøsette den tunge farkosten.

Ba om fortgang i salget

I avtalen mellom Nielsen og Sysselmannen fra 1989, hvor vilkårene for byggingen av stasjonen ble fastsatt, framgår det at hytta tilfaller staten mot dekning av materialutgifter den dagen Louis Nielsen avslutter fangstvirksomheten.

Fangststasjonen ligger på statens grunn, og kan kun selges til en annen part med Sysselmannens samtykke. Tidligere i år ba Sysselmannen i et brev til Nielsen om å bli orientert om staus i salget av stasjonen, og videre at «dersom man ikke raskt kommer til en løsning med hensyn til et eventuelt salg, må det iverksettes en prosess med henblikk på tilbakefall til staten».

Høy takst

Fangststasjonen på Akseløya er tidligere taksert av Troms Takst i Tromsø til tre millioner kroner. Takstmann Geir Kilmark skriver at «bygningen fremstår utført av svært godt håndverk med stor grad av nøyaktighet og mange praktiske detaljer».

Sandal gjorde et forsøk på å overta stasjonen i fjor vår, men klarte ikke å reise nok kapital til å gjennomføre kjøpet. I et brev til Sandal gjorde Louis Nielsen det klart at prisforlangende på tre millioner kroner kun omfattet selve fangsthytta, og at verdien på fastmontert utstyr ikke var tatt med i taksten.

Sammen med sin samboer Elise Strømseng har Tommy Sandal nå kommet til enighet med Nielsen. Etter det Svalbardposten erfarer ligger kjøpesummen under fjorårets prisforlangende, uten at Sandal vil gå inn på hvor mye de skal betale for stasjonen.

– Det er en sak mellom Hiawatha og oss, sier Sandal.

Louis Nielsen har sendt brev til Sysselmannen om salget, og ber om skriftlig «samtykke til at eiendomsoverdragelsen kan finne sted».

Faktaboks

›› Stasjonen på Akseløya

Bygd av Louis Nielsen i 1990.

Ligger på Russeltvedtodden lengst sør på Akseløya.

Hytta ble bygd som erstatning for hovedstasjonen, som tidligere lå i Fridtjovhamna.

Tommy Sandal overtok fangstterenget og samtlige bistasjoner i 2011.

Sandal ville overta Akseløya i fjor, men hadde ikke nok penger.

Sysselmannen krever stasjonen solgt snarest.

Tommy Sandal overtar stasjonen 1. september, sammen med sin samboer Elise Strømseng.

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!