Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har ikke avgjort  erstatningskravet

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) i skredområdet. FOTO: Geir Barstein

Har ikke avgjort erstatningskravet

Bistandsadvokat Lundin mener DSB-rapporten underbygger erstatningsansvaret til Longyearbyen lokalstyre og Store Norske. De har ennå ikke tatt stilling til kravet.

Tekst:

Publisert:

Advokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA sier DSB-rapporten stadfester det som har vært de etterlattes inntrykk så langt.

– Skredfaren er noe både Longyearbyen lokalstyre og Store Norske var klar over da de inngikk en avtale i 2008, men ingen tok ansvar for å følge det opp. De forsømte fullstendig plikten til å følge opp en betydelig fare de begge var klar over, sier Lundin.

Han legger til at for de som er rammet er det viktig å plassere ansvaret.

– Skal det ligge hos dem som bodde i husene og ikke visste om skredfaren, eller hos dem som visste om den, hadde ansvar og kunne gjort noe med den, sier Lundin

Brokete historikk
I forrige måned skrev Svalbardposten at Lundin har sendt erstatningskrav til Longyearbyen lokalstyre (LL) og Store Norske. Han mener de var grovt uaktsomme i forkant av skredet i Lia. Advokaten representerer Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen som mistet den ene datteren sin i skredet. Både LL og Store Norske ønsket å lese DSB-rapporten før de tok stilling til erstatningskravet. Forrige uke ble rapporten lagt fram.

– Jeg har ikke problemer med å forstå de pårørendes utgangspunkt. Jeg har full respekt for det. Det som skjedde er og blir tragisk, men jeg klarer ikke å peke på noen organisasjon som har det hele og fulle ansvaret ut fra den brokete og lange historikken jeg har sett på, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

Snarlig avklaring
Lokalstyrelederen fikk ikke hjelp av DSB-rapporten til å finne én ansvarlig. Hvordan jusen vil tolke DSB-rapporten har han ingen formening om. Men han forutsetter at den blir lest av flere.

– Tragedien er uansett et faktum. Jeg får ikke ryddet opp i forhold fra tidligere. Mitt absolutte hovedfokus er at vi ikke skal havne i en slik situasjon i fremtiden og at de pårørende blir behandlet ordentlig, sier lokalstyrelederen.

Eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske mener DSB-rapporten er grundig og god, og at kapittelet om bakenforliggende forhold er i tråd med oppfatningen selskapet tidligere har uttrykt. Store Norske skal snarlig avklare hvordan de skal forholde seg til erstatningskravet.

«Det vil bli en dialog med advokat Lundin, og innholdet i denne er det ikke naturlig kommentere i media foreløpig», skriver han til Svalbardposten.

– Runddans
I DSBs rapport står det at Store Norske og LL ikke tok stilling til hvem som formelt hadde ansvar for sikring av eksisterende bebyggelse. De løftet spørsmålet opp på departementsnivå. Det mener ikke advokat Lundin er nok.

– Det avgjørende er at de jeg representerer ikke fikk informasjon om skredfaren og at skredfaren ikke ble fulgt opp med enkle tiltak. Avklaringsarbeidet ble bare en runddans på formelt plan. Det var aldri noen som gjorde sikringstiltak, sier Lundin.

DSB-rapporten slår fast at: «Det grunnleggende ansvaret for å beskytte egen eiendom ligger på den enkelte. Det finnes likevel ingen lovfestet plikt til sikring mot naturskade for eiere av fast eiendom, og det finnes ingen regler som gjør det forbudt for folk å bo eller oppholde seg i områder med flom- eller skredrisiko».

Lundin mener at den enkelte i dette tilfellet må tolkes som boligeier.

– Huset familien bodde i var ikke deres bolig. De som eier boligen har ansvar for å sikre den. Familien fikk ingen informasjon om tilstanden på eiendommen og at den lå i rasutsatt område. Her stadfestes, slik vi ser det, at man har vært klar over rasfaren, men ikke gjort noe med det, sier Lundin.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!