Har gjort nye funn

Vraket etter helikopterulykken ble hentet opp natt til lørdag.

Her er helikoptervraket hentet om bord i ‹Maersk Forza›.
Publisert

Cirka klokken 02.00 natt til lørdag ble skroget med rotor og den separerte halebommen fra helikopteret som styrtet i havet utenfor Heerodden torsdag for en uke siden hevet om bord i skipet «Maersk Forza». Det opp lyser Havarikommisjonen i en pressemelding.

Det var ingen omkomne om bord i helikopteret, og søket etter de syv savnede fortsetter.

I tillegg til livredningsvesten som ble funnet på havbunnen 90 meter fra vraket på fredag, er det funnet 24 redningsvester om bord i helikopteret. Ingen av vestene om bord var aktivert. Det skal normalt være 25 vester om bord i dette helikopteret.

Det er også gjort funn av en sko, en bag og en jakke mindre enn hundre meter fra der vraket lå på havbunnen.

Helikopterets taleregistrator er funnet. Den og demonterte GPS-enheter vil bli tatt med til Moskva for analyse. Ferdsskriveren er foreløpig ikke funnet, og søket etter denne fortsetter.

«Maersk Forza» hentet opp helikoptervraket.

Lørdag blir det gjort flere strandsøk. I følge fungerende kommunikasjonsrådgiver Gunnar Johansen hos Sysselmannen skal man søke i fra Randvika og sørover mot Kapp Bjørset.

– Det blir fra ytterst i Isfjorden og sørover. Det ligger is-slush langs strandkanten, så det er problematisk å få gjort effektive søk. Derfor blir det flere strandsøk i områder man har vært før, sier Johansen.

Arbeidet utføres av russiske mannskaper og frivillige fra Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps. Aksjonen er ledet av politi fra Sysselmannen. I tillegg til å gå langs strandsonen brukes det også lettbåter. Siden søket begynte torsdag for en uke siden har 152 personer vært med på dette arbeidet.

Johansen forteller at søket lørdag vil pågå så lenge det lar seg gjøre.

– Det er begrenset hvor lenge det er ordentlig lys, og mange steder er det vanskelig tilgjengelig strandsone. Vi må også tenke på sikkerheten til de som er med i søket. Mer enn 200 kilometer strandsone er gjennomsøkt. Noen strandsoner er gjennomsøkt flere ganger, sier Johansen.

– Hvor lenge kommer dere til å fortsette med å søke etter omkomne?

– Det har vi ikke tatt stilling til på nåværende tidspunkt, sier Johansen.

I samarbeid med Meteorologisk institutt, Universitetssenteret på Svalbard, samt eksperter fra Kystvakten, Forsvaret og Havforskningsinstituttet og ressurser på skipene som er involvert i operasjonen, er det simulert mulige havstrømmer i forskjellige dybder i søkeområdet. Det er også lagt ut en dukke tilnærmet lik en menneskekropp for å studere avdriften.

I tillegg til strandsøk blir det fortsatt med søk på havbunnen, blant annet for å prøve å finne ferdskriveren.

– Det er en essensiell og viktig brikke. Der finner man ferdsdata, så det er viktig for den videre jobben som skal gjøres. Den håper vi å finne, sier direktør William J. Bertheussen i Havarikommisjonen.

Helikopteret vil bli fraktet inn til fastlandet for videre undersøkelser på et senere tidspunkt.

– Det blir når tiden er inne. Nå fortsetter vi søk sammen med Sysselmannen, sier Bertheussen.

Lørdag skal russiske mannskaper og Longyearbyen Røde Kors Hjelpekors søke ytterst i Isfjorden ved Randvika og videre sørover mot Kapp Bjørset. Søket ledes av politi fra Sysselmannen.
Powered by Labrador CMS