Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Har funnet feilene på strømnettet

Strømmen var til og fra i Longyearbyen gjennom natta. FOTO: Geir Barstein

- Har funnet feilene på strømnettet

Håper alt er fikset til i ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2015 kl 11:05

Vinden har løyet og morgensolen avslørte et isolatorbrudd på strømlinja mellom Nybyen og Huset. Longyearbyen lokalstyre melder at denne skal skiftes ut.

- Vi vil deretter befare linja i Adventdalen for antatte brudd på den strekningen. Det vil kunne forekomme videre strømstans til alle linjer er oppe og går igjen, skriver LL i en oppdatering på Facebook.

Energisjef Kim Rune Røkenes sier at strømmen på Hotellneset er tilbake og stabil, men at de fortsatt sliter med et isolatorbrudd ved Gruve 7.

- Vi drar ut dit når vi er ferdige i Nybyen. Vi har ikke fått beskjed om andre feil, så det ser ut til at alt skal være klart i ettermiddag, sier Røkenes til Svalbardposten i 11-tida.

Det var, som mistenkt, ising som har skylda for at strømmen gikk i hele Longyearbyen rundt klokka 19 i 19-tida i går kveld.

- Mildvær er det som gjør at vi får problemer. Når det da blir kaldt og blåser opp, fryser det til is på ledningene. Hver av dem iser forskjellig, slik at de ikke svinger i takt i vinden. Da klapper det ihop, sier energisjefen som har fått omlag én times søvn i natt.

- Det har vært en hektisk natt. Vi får virkelig kjørt og testet ting. Dette er noe vi lærer av; noe som gjør oss bedre. Så når vi er ferdige, skal vi ha en evaluering.


Elektrisiteten var tilbake i Longyeardalen etter et par timer, men den kraftige vinden tvang arbeiderne som jobbet med linjene i Adventdalen og på Hotellneset til retrett.

Gjennom natten var det en rekke strømbrudd av ulik varighet inne i selve byen.

Sysselmannen opplyser at de ikke har fått melding om alvorlige hendelser i forbindelse med uværet eller strømbruddet. En seilbåt veltet over en annen båt på småbåthavna, men det er uklart hvor store skadene er.

Saken oppdateres.

Nøkkelord

Se bildet større

Uværet brakte kraftig vind, mye nedbør og vanskelige kjøreforhold. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Ising på linjene er den mest sannsynlige årsaken til strømbruddene. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!