Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har for dårlig sikkerhetsutstyr

Uholdbart: Tillitsvalgte Kari Schrøder Hansen for overlegene ved Longyearbyen sykehus, mener det er uholdbart at de ansatte ved sykehuset som rykker ut i helikopter, ikke har personlig sikkerhetsutstyr. FOTO: Monika Aaserud

Har for dårlig sikkerhetsutstyr

Når personalet ved Longyearbyen sykehus rykker ut i helikopter, har de ikke personlig sikkerhetsutstyr. De risikerer å bruke overlevelsesdrakter og hjelmer som ikke passer.

Tekst:

Publisert:

Tillitsvalgte Kari Schrøder Hansen for overlegene ved Longyearbyen sykehus mener det går utover sikkerheten til de ansatte at de ikke har personlig sikkerhetsutstyr når de er med på redningsoppdrag i helikopter.

– Det kan i verste fall bety at vi må rykke ut, uten at vi har på oss utstyr som passer. Det mener jeg er uholdbart, sier Hansen til Svalbardposten.

Ved sykehuset er det fire sykepleiere og fire leger som har behov for sikkerhetsutstyr, i tillegg til vikarene for disse. Hansen mener det er tullete at personlig sikkerhetsutstyr ikke er på plass.

– Dette har vært en sak siden jeg begynte for fem år siden. Vi arbeider under de vanskeligste forholdene i hele landet, og da mener jeg det er på sin plass at vi i hvert fall har det samme utstyret som de har på fastlandet, sier Hansen.


Utstyret passet ikke

Det har ikke oppstått kritiske hendelser i forbindelse med sikkerhetsutstyret, men det har hendt at leger har rykket ut i sikkerhetsutstyr som ikke passer.

– Om det skulle skje noe, kan det bety forskjell på liv eller død, dersom vi for eksempel får vann inn i draktene. Hjelmene kan tilpasses, men når man skal rykke ut og tiden er knapp, er det ikke alltid man tar seg tid til å fikle med slikt, sier Hansen.

Sommeren 2011 fikk Universitetssykehuset Nord-Norge HF pålegg fra Arbeidstilsynet om å foreta en risikovurdering for å finne ut hvilke løsninger som skulle iverksettes for personellet ved Longyearbyen sykehus med hensyn til personlig verneutstyr. Det resulterte i at sykehuset skulle sette i gang en rekke tiltak, og Arbeidstilsynet avsluttet saken i februar 2012. I mai i år tok Hansen kontakt med Arbeidstilsynet, i og med at lite har skjedd.


Følger opp saken

Saksbehandler Jon Helge Vaeng i Arbeidstilsynet sier at de nå skal ta opp saken igjen med Longyearbyen sykehus.

– Innholdet i brevet fra Hansen gjør at vi ser oss nødt til å foreta flere undersøkelser, forteller Vaeng.

Arbeidstilsynet har informert Luftfartstilsynet om saken.

– Det er de som fører tilsyn med flygende personell, og vi kan benytte oss av kompetansen de har. Vi vil derfor vite hva de mener om saken, sier Vaeng i Arbeidstilsynet.

Han legger til at på grunn av sommerferie vil de ikke ta opp saken før i slutten av august.


– Forskjellig oppfatning

Avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus sier at lederteamet ved sykehuset vil ta tak i saken etter ferien.

– I denne saken har det vært uenigheter mellom de ansatte og ledelsen. Vi har hatt forskjellig oppfattning av hva personlig sikkerhetsutstyr betyr. Alle har hatt utstyr som passer. Det er mulig vi har kommunisert for dårlig og vi kunne nok ha vært flinkere til å få dette på plass raskere, sier avdelingsleder Bilicz.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!