Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har fjernet over 200 vrak

Driftsingeniør Einar Olsen i Longyearbyen lokalstyre ved et snøskutervrak i Nybyen. Her står det forlatte vrak som LL har fått lov til å fjerne av eierne. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Har fjernet over 200 vrak

Nær 200 snøskutere og 30 biler er sendt fra øya så langt i år, og flere skal bort.

Tekst:

Publisert:

Mange har valgt å benytte seg av Longyearbyen lokalstyres søppelamnesti. Så langt i år er 196 snøskutere og 28 biler levert inn til avfallsanlegget og sendt til fastlandet med båt.

– Vi har i tillegg merket en del skutere som skal hentes når det blir mulig å dra dem ut på veien. Og så kommer det sikkert flere biler og skutere som vi ikke vet om ennå, sier driftsingeniør Einar Olsen ved Longyearbyen lokalstyre (LL).

Fikk støtte
LL fikk tidligere i år penger fra Svalbards miljøvernfond til å innføre søppelamnesti for kjøretøy. Folk kan gratis levere inn biler og skutere til avfallsanlegget så lenge de 250.000 kronene rekker.

– Det er fremdeles penger igjen til flere. Vi har ikke skrevet opp så mange av våre egne utgifter på prosjektet. Dette er en fin ting å gjøre for miljøet, sier Olsen.

Han forteller at noen har levert inn skuterne selv, både privatpersoner og firmaer, mens LL har vært ute og merket i overkant av 70 skutere de har hatt mistanke om at ikke lenger er kjørbare.

– Vi har lett opp eiere og forsøkt å få tak i dem for å høre om vi kan kaste skuterne. 20 skutere har vi fått hentet ut og noen fikk vi ikke hentet på sommeren. I tillegg er det noen eiere vi ikke har fått tak i som ikke bor i Norge. Vi må ha godkjenning før vi kan fjerne kjøretøyene, sier Olsen.

Fem biler er hentet av avfallsanleggets hjullaster.

– Spesielt har mange skuter­eiere vært glade for at skuterne blir kastet. Bilene har det vært vanskeligere å få tak i eierne på, siden mange bor i utlandet, sier Olsen.

Bra for reiselivet
Reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard er veldig glad for oppryddingen LL har tatt initiativ til.

– Vi holder på med planarbeid om bærekraftig næringsliv, og sliter litt med troverdigheten siden det ser litt rotete ut. Alt slikt hjelper på. Det er svært, svært gledelig, sier han.

Han legger til at han vet mange er opptatt av hvordan det ser ut.

– Det er positivt at de får bort det verste.

Færre dumper vrak
Også grunneier Store Norske har merket forskjell.

– Vi har registrert færre dumpede skutervrak på Hotellneset. Det var noen i år, men færre enn tidligere, sier eiendomsforvalter Per Christian Frøislie.

Han legger til at når det er amnesti, har ikke folk noen grunn til å dumpe eller sette igjen vrak.

– Men det er enkelte som ikke får med seg at det er gratis å kaste, og bruker store ressurser på å fjerne chassisnummer. Vi finner dem likevel, sier han.

Store Norske har også hatt en gjennomgang på sine tomter for å se at de er ryddige.

– Vi har funnet hensatte ting og sender melding til eierne når vi finner noe vi mener de burde levere på avfallsanlegget. Det har blitt gjort både i fjor og i år, men vi har sendt færre brev enn før, sier han.

Frøislie håper ordningen med amnesti for kjøretøyer fortsetter, og at miljøvernfondet fortsetter å støtte det.

Sparer penger
Vanligvis koster det 722 kroner å kvitte seg med en skuter. En bil som er førstegangsregistrert på Svalbard koster 4.334 kroner, mens en bil som er fastlandsregistrert koster 2.023 kroner, siden vrakpanten var innlagt i registreringa.

Einar Olsen håper flere melder i fra, om de har kjøretøyer som ikke blir brukt.

– Det koster ingen ting, sier han.

Dette er del 2 i LLs søppelamnesti. I forrige runde ble det levert 57 biler og 64 skutere. Totalt er det dermed sendt ned 260 snøskutere og 85 biler fra øya.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!