Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har alltid døra åpen

 

Har alltid døra åpen

Justisminister Knut Storberget (Ap) åpner for tettere kontakt med Lokalstyret når det skal tas avgjørelser om Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Under folkemøtet som ble holdt i Møysalen på UNIS mandag kveld la justisminister Knut Storberget stor vekt på at han ønsker en nær dialog med Lokalstyret.
– Jeg synes det å ha flere konsultasjoner er en spennende og utviklende tanke. Vi er avhengig av å samarbeide med dere som bor på øya, og det er mange krevende avveininger. Jeg håper på en tett og god kontakt, og døra mi er åpen. Ta i bruk den muligheten, for vi vil se mange viktige saker fremover, sa Storberget og viste til blant annet kai, kraft og sjøsikkerhet.

Roser Lokalstyret
Rundt 100 personer hadde møtt fram til folkemøtet, som var en del av Svalbardseminaret. Det ble innledet av Trine Myrvold som orienterte om rapporten som kom i fjor vår, «Demokrati i motvind». Her kommer det fram at halvparten av innbyggerne i Longyearbyen er motstandere av lokalstyreordningen, og at tiltroen til systemet er liten. Folk synes ikke de har fått mer innflytelse enn før ordningen ble innført, og mange mener lokaldemokratiet har skylda for mer byråkrati og for skatteøkningen. Knut Storberget mener Lokalstyret får mer skyld enn de fortjener.
– Skatteøkningen kom på tross av, ikke på grunn av, at lokaldemokratiet ble innført. Tvert imot er det på grunn av Lokalstyret at det ble gjort endringer i ettertid, med fradraget og tillegget i barnetrygden. Jeg tror neppe det ville blitt den samme motstanden mot skattesaken uten Lokalstyret, for de har gjort en intens innsats. Kontakten har vært så tett og avgjørende at vi synes det var viktig å gjøre noe i forhold til skattespørsmålet, sier Storberget, som mener Lokalstyret har bidratt til en bedre kontakt med sentrale myndigheter enn det har vært tidligere.

Større innflytelse
Han begrunner det blant annet med at Lokalstyret er et naturlig møtepunkt i Longeyarbyen, og at de folkevalgte har en større legitimitet enn noen i Longyearbyen har hatt før.
– Vi er kjent med kravene deres, men også grunnlagene for dem, og det gjør Lokalstyret til en maktfaktor, sier Storberget, som også etterlyser flere innspill på hvordan samarbeidet kan bli enda bedre.
Medlemmene i Lokalstyret har flere ganger etterlyst større innflytelse også i saker utenfor Longyearbyen. Storberget går langt i å imøtekomme ønsket:
– Lokalstyret bidrar allerede til å reise viktige saker og står fritt til å dra i gang debatter. Utfordringen er hvordan man skal få kanalisert inn Lokalstyrets meninger tidsnok, det er ikke bestandig selvsagt, sier han.
Storberget stiller også spørsmål om hva det er folk er skeptiske til ved Lokalstyret. Han trekker fram flere positive faktorer som er kommet i kjølvannet av at ordningen ble innført.
– Det er ikke så aller verst at mange mener det er blitt mer fokus på barn og unge. Det er en utrolig bra effekt som vi kan ønske oss på mange samfunnsområder, sier Storberget.

Når målene
Også lokalstyreleder Kjell Mork (Ap) benyttet folkemøtet til å skryte av hva Lokalstyret har fått til.
– Mange partier har fått gjennomført mye av det som står i partiprogrammet, og det viser at det nytter. Vi har et stort kulturliv som fortjener all støtte, du verden hva som har skjedd med tanke på kulturarenaer. Vi har SFO, Ungdomshus, Svalbardhallen, vi deler ut korkpenger og gir støtte til enkelttiltak. Lokalstyret har overtatt skolen og er i ferd med å bygge ny barnehage. Vi jobber med ny arealplan og en ambisiøs avfallsplan, og fjernvarmen er oppgradert. Hva vil skeptikerne mene er et reelt alternativ til i dag? spurte han i sitt innlegg.
Han la også til at Lokalstyret tar rapporten seriøst og at de hele tiden prøver å forbedre seg. Og han ytret ønske om at de skulle bli hørt av regjeringen når den nye valgforskriften for Longyearbyen skal vedtas:
– Vi har nylig fattet et enstemmig vedtak i Lokalstyret om at vi vil ha vår egen valgdag ved lokale valg. Det blir spennende å se om Justisdepartementet bruker vett og forstand og følger lokale vedtak. Det ville være en ørliten seier i hvert fall, sa han.

Ikke i ro
Allerede samme kveld kunne Storberget røpe at Lokalstyret vil bli hørt, og at Longyearbyen ikke får felles valgdag med kommunevalget på fastlandet. Justisministeren fortalte også at det fortsatt er fart i skattesaken:
– Denne saken har ikke slått seg til ro verken her eller der, og det er derfor jeg fortsatt tør å komme tilbake til Svalbard. Arbeidsgruppa som jobber med saken er snart ferdig, og noe av det de ser på er en mulig reversering. Jeg håper vi kan møtes igjen utpå sommeren og se hva vi har fått til da, sa han.
Hele møtet var preget av samarbeidsvilje og ønske om utvikling, og det som også ble satt på dagsorden var hvordan lokaldemokratiet i Longyearbyen bør fungere. Storberget hadde også her noen konstruktive tanker:
– Jeg vil gjerne invitere Lokalstyret og andre til en bredere debatt om hvordan vi kan utforme lokaldemokratiet, slik at det ikke størkner. Burde styreformen i Longyearbyen være mer representativ og befolkningen ha større makt? De nærmeste til å svare på det er Lokalstyret og befolkningen selv. Direkte avstemninger kan være en mulighet. Det er spennende å prøve andre metoder, og her ønsker jeg respons.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!