Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håper på rask gjenoppbygging

Alexander Hovland hørte at skredet gikk. Det ødela et titalls hundebur. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Håper på rask gjenoppbygging

Et titalls bur i byhundegården til Longyearbyen hundeklubb ble ødelagt av skred tirsdag. De håper å komme i gang med gjenoppbyggingen allerede i helgen.

Tekst:

Publisert:

Klokken 09.10 tirsdag ble Hovland vitne til skredet som gikk ned til den bakerste rekken med bur i byhundegården og ødela mellom ti og tolv av dem.

– Jeg hørte en sørpelyd og så sa det klakk, klakk, klakk, sier Alexander Hovland i Longyearbyen hundeklubb.

Kvelden før gikk det også skred ved hundegården, det nådde nettingen ved noen av burene nærmest Longyearbyen.

– Vi ble urolige for at resten av siden skulle komme ned og evakuerte derfor hundene. Det var riktig vurdering, sier Hovland.

Evakuerte hunder

Leder for hundeklubben Gunn Beate Paasche forteller at mellom 20 og 30 hunder mandag kveld ble evakuert fra burene som lå utsatt til. Tirsdag formiddag var folk i hundeklubben i full gang med å flytte hunder og å hente ut mat og utstyr fra klubbhuset og brakka som Sysselmannen stengte av sammen med deler av hundeklubben.

Paasche håper hundeklubben raskt kan komme i gang med gjenoppbygging av hundegården.

– Vi skal ha LNS inn på befaring for å rydde jordmasser. Vi vil sette i gang med arbeidet så fort ferdselsforbudet har opphørt, slik at vi har burene opp og gå før vinteren, sier hun og legger til at det ikke er sikkert at burene blir satt opp på samme sted.

Sjekket hver halvtime

Fra mandag kveld hadde hundeklubben folk i hundegården hver halvtime for å sjekke at alt sto bra til.

– Vi har fortsatt med å sjekke hundegården frem til nå, og vil fortsette med det fram til området blir ansett som stabilt, sa Paasche før Svalbardposten gikk i trykken onsdag.

Lederen forteller at hundekabalen har løst seg greit.

– Noen hunder har blitt flyttet ned i lagerhaller i byen, noen står i hundegårder i Bolterdalen, noen er tatt hjem og andre er plassert innad i hundegården, sier hun.

I 16-tiden tirsdag ettermiddagen gikk det et nytt skred helt ned til gjerdet i hundegården, men det gjorde ikke skade på den.

Les også:

Se bildet større

Gunn Beate Paasche (nærmest) er leder for hundeklubben. Sammen med medlemmene fikk hun hentet ut hundemat og annet utstyr fra klubbhuset og brakka som ble stengt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Forslag fremmet på tinget

Venstre har fremmet et representantforslag på Stortinget. Målet er å utvide loven om folkehøyskole til å også gjelde på Svalbard.

Minnemarkering og feiring

I ettermiddag skal minnesmerket over de 124 som mistet livet under arbeid for Store Norske avdukes nedenfor Gruve 1a. Etterpå blir det feiring av 100-åringen på Huset.

Rives ikke før NVE-rapporten

Bygget øverst i vei 228 tømmes innvendig, men skal ikke rives ennå.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!