Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håper på napp i nord

Snøkrabben vandrer vest- og nordover, og er ventet å etablere seg ved Svalbard, men om det blir industri av denne arten, gjenstår å se. Bildet er tatt under en inspeksjon i Smutthullet tidligere i år. FOTO: Kystvakten

Håper på napp i nord

I flere år har russerne jobbet med planer om et fiskemottak i Barentsburg. Nå har Norge kastet seg inn i fiskerikampen.

Med ujevne mellomrom de siste fem–seks årene har prosjektet med et fiskemottak i Grønfjorden dukket opp. Høsten 2013 bekreftet selskapet Arctic Resources Norge at det er interessenter i Moskva som vil gå inn med penger i et slikt anlegg. Sweco var innleid for å hjelpe til med planleggingen.


– Mange interessenter

Arctic Resources Norge har sett for seg en mottakskapasitet på inntil 80.000 tonn i året, men også Longyearbyen kjemper om en plass i fiskeriene lengst nord.

– Departementet ser på det, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

– De tilbakemeldingene vi har fått er at det er mange interessenter. Så vil det bli hensiksmessig, for eksempel for reketrålerne, som kan dra kortere for å levere, sier hun.

I strategisk næringsplan heter det at «Longyearbyen havn skal tilrettelegge for et fiskerihavneavsnitt for å håndtere liggetid, mannskapsbytter, service og omlastinger».

Kristoffersen viser til ivaretakelse av marine ressurser og økt sikkerhet for båtmannskap og et ønske om at omlastingen skal skje inne i Isfjorden. Hun ser også for seg at direkteimport av fersk fisk fra Arktis har et marked i Europa, men avviser at det er noe som helst kappløp på gang mellom Norge og Russland.


Ba om hjelp
Svalbardposten skrev nylig om utnyttelse av lokale råvarer på Svalbard i tilknytning til arbeidet med bærekraftig reisemålsutvikling. Visit Svalbard har i oktober i fjor kontaktet Fiskeridirektoratet for å forhøre seg om bestemmelser knyttet til etableringen av et slikt mottaksanlegg.

– Det er stor interesse lokalt for utnyttelse av lokale resurser og muligheter for etablering av fiskemottak i Longyearbyen, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll og prosjektleder Trine Krystad i brevet til direktoratet. Etter purring har

Fiskeridirektoratet har svart at det i dag ikke har noen hjemmel til å gi tillatelse til etablering av et fiskemottak på Svalbard.


Framtidig ressurs

Da fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) besøkte Svalbard i april, understreket hun viktigheten av en god forvaltning lengst nord. For ett år siden slo Jan Sundet, en av landets fremste krabbeekseperter, alarm om snøkrabben. Sundet mente det bare var et tidssspørsmål før krabbearten er ved Svalbard.

Svalbardposten har tidligere forsøkt å få Aspaker til å kommentere utspillet, men nå slår hun fast at hun at hun ikke vil komme for sent på banen.

– I år i tildelingsbrevet, har vi bedt Havforskningsinstituttet om å sette i gang med arbeidet med en forvaltningsplan, sier Aspaker, som ser på snøkrabben som en viktig, framtidig ressurs.

– Er det viktig at arbeidet med forvaltning av snøkrabben skjer raskere enn det gjorde med kongekrabben?

– Jeg vet ikke, jeg er litt historieløs der. Men det skjer noe, og det er viktig å holde bestanden i sjakk. Jeg har ikke veldig lyst til at vi skal komme bakpå. Framtida vil vise om det kan bli en industri på Svalbard, sier statsråden, som også fortsetter å ruste opp i kampen mot ulovlig fiske i Arktis.

Under besøket i Longyearbyen og Ny-Ålesund i april, deltok hun som vikarierende kunnskapsminister ved åpningen av ASUF (Arktisk senter for ubemannede fly). Her slo hun fast at hun ser for seg droner i kampen mot ulovlig fiske og utkast.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!