Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håper på gullrush på Svalbard

Hannu Ahola (t.v.) og Jørgen Stenvold har vært to uker i felt for å finne gull i fjellsiden ved St. Jonsfjorden. FOTO: privat

Håper på gullrush på Svalbard

Store Norske Gull forbereder gullboring ved St. Jonsfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.08.2009 kl 15:31

I to uker har Store Norske Gull drevet med geologiske undersøkelser ved St. Jonsfjorden. Søndag ble feltarbeidet avsluttet.

Letedirektør Jørgen Stenvold er optimist med tanke på videre og mer omfattende leting etter gull.

– Vi tror resultatene er bra. Vi vet ikke helt sikkert ennå, men basert på det vi har sett kommer vi trolig til å konkludere med at vi ønsker å bore, sier Stenvold.

Høyt gullinnhold

Store Norske Gull tok opp igjen letingen etter gull på Svalbard i fjor høst, for første gang siden 2004. Prøvene de tok av grunnen ved St. Jonsfjorden danner noe av grunnlaget for årets videre undersøkelser.

– Vi fikk gode prøver, der vi fant betydelig høyt gullinnhold. Vi har fulgt opp i år med et omfattende program, sier Stenvold.

I år har ti personer jobbet i to uker med å ta jord- og steinprøver ved hjelp av hammer og hagespade.

– Vi tar prøver av steiner og jord som vi legger i en plastpose. Prøvene tas under en fjellside, fordi grunnen der representerer store deler av fjellsida. På den måten kan vi kartlegge om fjellet inneholder noe interessant, sier Stenvold.

Tidlig ute

Det tar en drøy måned før selskapet får svar på de geologiske undersøkelsene. Men så lang tid hadde ikke Stenvold tenkt å vente på å fortsette prosessen. Derfor har han allerede søkt Sysselmannen om å få sette ut boreutstyr ved St. Jonsfjorden.

– Området er unna allfarvei, og det krever mye logistikk å klargjøre for boring, sier Stenvold, som hadde håpet å ha utstyret i land allerede innen 1. september.

Han forteller at søknaden om selve boringen vil komme senere, når svarene på de første undersøkelsene foreligger.

– Hvis vi får tillatelse, vil det eventuelt bli noen måneder med boring tidlig neste vår. Det gjøres på samme måte som når vi borer etter kull, sier Stenvold.

Ny søknad

Sysselmannen vil imidlertid ikke bare behandle en søknad om midlertidig lagring av utstyr.

– Dette er en så stor virksomhet, at vi må vurdere om den må konsekvensutredes. Derfor har vi bedt Store Norske sende en ny søknad som dekker hele operasjonen, både det å sette ut fuel, utstyr og brakker, transporten og selve boringen, sier konstituert miljøvernsjef Per Kyrre Reymert.

– Det er ikke aktuelt å bare tillate utsetting av utstyr med tanke på tidsfaktoren?

– Størrelsen på operasjonen vil vi først vite når vi har sett en søknad for hele virksomheten. Jo fortere Store Norske sender en søknad, jo fortere får de et svar.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!