Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håper flere tar kontakt

Vil hjelpe: Bente Nordeng Larsen har månedlige kontordager i Longyearbyen. FOTO: Eirik Palm

Håper flere tar kontakt

Bente Nordeng Larsen har lyst til å hjelpe til i kriser og vanskeligheter i familier på Svalbard.

Én gang i måneden er hun å se i Longyearbyen. Fra hun lander har hun møter med folk som har behov for det, men familieterapeuten fra Tromsø familievernkontor har kapasitet til å møte flere.

Puff

– Folk kan ta kontakt. Man trenger heller ikke henvisning. De gangene jeg er her har jeg mer kapasitet. Til nå har det ikke vært fullt, sier Nordeng Larsen som har ansvar for Svalbard.

Når Svalbardposten møter henne har hun hatt to konsultasjoner. I tillegg har hun hatt møter med det lokale barnevernkontoret.

– Jeg hjelper til med alle typer vanskeligheter, konflikter og kriser i livet for enkeltpersoner, par og familier. Det behøver ikke en gang å være krise, men at man kan trenge et puff for å komme videre, sier Bente Nordeng Larsen, som selv kjenner Longyearbyen godt fra tiden som lærer her fra 2001 til 2004.

– Det var fint å være lærer, men jeg følte ikke at jeg fikk brukt alle sider av meg selv. Jeg var 50 år da jeg tok videreutdanning i familieterapi, forteller hun. Da hadde hun vært lærer i 24 år.

«Mitt bidrag»

Med hovedregelen at man ikke kan endre andre enn seg selv, mener hun at man alltid må se på hva som er «mitt bidrag», og ramser opp par- og familieterapi, samtaler med barn og unge, foreldresamarbeid etter samlivsbrudd og mekling ved brudd.

Sistnevnte er i dag obligatorisk når det er barn under 16 år i familien. I tillegg kommer vanlige terapisamtaler.

– Det kan også være rådgivning i å håndtere en ungdom, og hvordan man utvikle et bedre forhold. Min jobb er å hjelpe familier til å finne ressurser i seg selv, og det har alle. Man kan også ha gått seg fast i et dårlig mønster, og så skal vi prøve å finne mønsteret og bryte det, Nordeng Larsen.

– Hva er det som er drivkraften som familieterapeut?

– De gangene man føler at man utgjorde en forskjell. Den gode følelsen når det løser seg, sier hun.

– Terskelen bør ikke være så høy for å ta kontakt. Det er bedre å komme med et gryende problem, enn å vente til det er full krise. Og det er en gratis tjeneste.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!