Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håper flere tar kontakt

Vil hjelpe: Bente Nordeng Larsen har månedlige kontordager i Longyearbyen. FOTO: Eirik Palm

Håper flere tar kontakt

Bente Nordeng Larsen har lyst til å hjelpe til i kriser og vanskeligheter i familier på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Én gang i måneden er hun å se i Longyearbyen. Fra hun lander har hun møter med folk som har behov for det, men familieterapeuten fra Tromsø familievernkontor har kapasitet til å møte flere.

Puff

– Folk kan ta kontakt. Man trenger heller ikke henvisning. De gangene jeg er her har jeg mer kapasitet. Til nå har det ikke vært fullt, sier Nordeng Larsen som har ansvar for Svalbard.

Når Svalbardposten møter henne har hun hatt to konsultasjoner. I tillegg har hun hatt møter med det lokale barnevernkontoret.

– Jeg hjelper til med alle typer vanskeligheter, konflikter og kriser i livet for enkeltpersoner, par og familier. Det behøver ikke en gang å være krise, men at man kan trenge et puff for å komme videre, sier Bente Nordeng Larsen, som selv kjenner Longyearbyen godt fra tiden som lærer her fra 2001 til 2004.

– Det var fint å være lærer, men jeg følte ikke at jeg fikk brukt alle sider av meg selv. Jeg var 50 år da jeg tok videreutdanning i familieterapi, forteller hun. Da hadde hun vært lærer i 24 år.

«Mitt bidrag»

Med hovedregelen at man ikke kan endre andre enn seg selv, mener hun at man alltid må se på hva som er «mitt bidrag», og ramser opp par- og familieterapi, samtaler med barn og unge, foreldresamarbeid etter samlivsbrudd og mekling ved brudd.

Sistnevnte er i dag obligatorisk når det er barn under 16 år i familien. I tillegg kommer vanlige terapisamtaler.

– Det kan også være rådgivning i å håndtere en ungdom, og hvordan man utvikle et bedre forhold. Min jobb er å hjelpe familier til å finne ressurser i seg selv, og det har alle. Man kan også ha gått seg fast i et dårlig mønster, og så skal vi prøve å finne mønsteret og bryte det, Nordeng Larsen.

– Hva er det som er drivkraften som familieterapeut?

– De gangene man føler at man utgjorde en forskjell. Den gode følelsen når det løser seg, sier hun.

– Terskelen bør ikke være så høy for å ta kontakt. Det er bedre å komme med et gryende problem, enn å vente til det er full krise. Og det er en gratis tjeneste.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!