Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håper det blir en kort gruve-hvile

All infrastruktur skal holdes i orden under driftshvilen, sier Morten M. Johansen (t.v.). Han skal lede Svea-samfunnet de kommende årene. Mekaniker Reidar Solheim reiser snart på slutt, men skulle gjerne fortsatt med å jobbe i Svea. FOTO: Ole Magnus Rapp

Håper det blir en kort gruve-hvile

Samtidig som den siste bit kull er tatt ut fra gruvene i Svea ble det satt produksjonsrekord.

Tekst:

Publisert:

Nå forberedes driftshvilen. Aktiviteten inne i fjellet har stanset. Man vedlikeholder, smører og gjør klart til dvale. De fleste i Store Norske håper på en ny vår for en av verdens mest effektive kullgruver. Så spørs det hva som er politisk mulig.

Elleve skip

Øverst på det enorme utskipningsanlegget er mekaniker Reidar Solheim i ferd med å skifte olje på en gearboks. Om lag 900.000 tonn kull skal skipes ut når isen går. Elleve skip er bestilt, og siste båt går i september. Noen dager etter det er Solheim førtidspensjonist.

– Det hele er trist. Jeg skulle gjerne vært her noen år til, sier Solheim som har mange år bak seg i Store Norske.

– Det har vært mange fine år. En god arbeidsplass med godt miljø og fine kamerater, sier han.

Solheim håper på en kort driftshvile. I bedriftens hjerte, dagstigerkontoret, holder Ivan Vika en diger neve rundt pappkruset. Alt som skjer i gruva går gjennom han, og han synes det er vemodig at det nå gradvis blir stillere.

Superveteran

Om en måned går han av etter 40 år i Store Norske. Han er superveteran, og den ansatte i dag med lengst fartstid av samtlige i selskapet.

– Når det først ble som det ble med lave kullpriser i verdensmarkedet, er det kanskje riktig å ta en pause. Men vi må ikke gi opp. Alt må gjøres klart for ny oppstart, sier han. Han vet at som pensjonist hjemme på Eidsvoll vil han savne arbeidsmiljøet, kameratene, den gode driven i gruva og all den hyggelige praten.

Ivan Vika har gått i gradene fra innerst i gruva til dagstigerkontoret, og er stolt over Store Norske. 60 åringen tror ikke stigende kullpris er nok til ny oppstart. Han har mer tro på et storpolitisk press, der land som Kina eller Russland viser økt interesse for Svalbard og kull, slik at Norge må ha gruveaktivitet for å kunne forsvare «eiendomsretten».

Full innsats

Mange av arbeiderne i Svea har nå sluttdatoen klar. I alt er 150 nå på vei ut, og de blir totalt knapt 100 Store Norske-ansatte tilbake. Noen går over i pensjon, andre er oppsagt, og har startet arbeidet med å finne annet arbeid.

Felles for alle er topp innsats til siste slutt. I hviletiden skal ca. 40 mann gå turnus for å holde infrastrukturen i orden.

– Innsatsen de siste ukene har vært over all forventning. Her er det ingen som gir faen, selv om mange kanskje ser med mismot på det som skjer, sier produksjonssjef Per Nilssen.

Rekord

De siste ukene med gruvedrift vil på flere måter bli historie. Strossa var svært god, og problemene med innblandet stein uteble.

– I 2008 satte vi europeisk rekord i kullproduksjon med mer enn 500.000 tonn på en måned. Fordeler vi dette på produksjonen pr mann, ble rekorden slått den siste driftsuken månedene her, sier Per Nilssen. Han er veldig imponert over innsatsen, og fordeler æren på alle. Arbeidet har foregått uten noen form for alvorlige hendelser.

Bekymret

Inne i fjellet er gruveutstyret klargjort for lagring. Her blir alt beholdt, i påvente av ny oppstart.

Ute i dagen ryddes det opp, og man selger unna en del materiell som man neppe vil få bruk for ved ny oppstart. Man rydder opp i kjøretøy-parken, og vedlikeholder transportbånd, separasjonsverk utskipningskaia og kraftstasjon.

Produksjonssjef Per Nilssen er bekymret for all den gode kompetansen som forsvinner, og hver enkelt vil bli savnet.

– Det som skjer er helt forferdelig, ja tragisk. Vår plan er selvsagt å starte opp igjen og da håper vi at kompetansen og pågangsmotet ikke er borte. Da trenger vi politisk velvilje, i tillegg til bedre kullpriser, understreker gruvesjefen.

Hvile-sjef

Morten H. Johansen har jobben med å lede Svea-samfunnet i hviletiden. Han ser optimistisk på fremtiden.

– Det blir ikke slik at «siste mann slukker lyset». Her skal lyset være på, og infrastrukturen være i orden. Vi blir drøyt 40 menn og kvinner som skal holde Svea i tipp topp stand, sier han.

– At samfunnet her har fått flere bein å stå på, er viktig. Turister og forskere gir nødvendige inntekter til driften av Svea, og vil gå parallelt med gruvedriften når vi starter opp igjen, sier den lokale høvdingen. For ny oppstart skal det bli. Verdens mest moderne gruveutstyr står klart ved gode kullforekomster i Lunckefjellet og på andre siden av fjorden lyser det i svart kull fra Ispallen.

Nøkkelord

Se bildet større

Det siste kullet kjøres fra gruva til utskipningskaia. 63 tonn per lass. I bakgrunnen ses kullreservene i Ispallen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Transortbåndet har stoppet, og inntil vieree skal det ikke tas ut mer kull i Svea. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Når Ivan Vika slutter om en måned kan han se tilbake på 40 år i Store Norske. – En god arbeidsplass som jeg vil savne, sier han. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!