Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håper å sette rekord

Siste forberedelser: Sigrid Henjum og Mads Riise Bjørnebye venter på at resten av ekspedisjonsdeltakerne skal få dratt kajakken ombord i MS Fram. De er med en gjeng på totalt fem personer som skal prøve å padle rundt hele Nordaustlandet i kajakk. FOTO: John Christian Nygaard

Håper å sette rekord

Fem eventyrere vil prøve å bli de første som padler rundt hele Nordaustlandet på Svalbard med kajakk.

Tekst:

Publisert:

Da Svalbardposten møtte dem på bykaia før avreise, var Kjell Erik Reinhardtsen, Dag Marius Ammerud, Mads Riise Bjørnebye, Simen Havig-Gjelseth, og Sigrid Henjum fullt opptatt med å laste kajakker og utstyr inn i Hurtigrutas MS Fram, som gjengen skulle sitte på med til Kinnvika.

Der blir de satt av, og skal så begynne på den lange padleturen rundt Nordaustlandet. I følge dem selv er det ingen som har klart å gjennomføre en tilsvarende tur tidligere. Selv har de beregnet å bruke tre uker.

– Det er det vi har mat til, sier Reinhardtsen og ler, mens han venter på at den neste kajakken skal bli festet til tauene som må til for å dra dem opp langs babord side av MS Fram.

Dårlige isforhold
Noen av utfordringen for padlerne blir isforholdene, nysgjerrige hvalross eller pågående isbjørn.

– Isforholdene er dårlige nå, men det var meldt dårlig vær, så vi håper isen skal åpne seg litt opp i de kommende dagene, sa Reinhardtsen torsdag for en uke siden.

– Når det gjelder isbjørn har vi valgt å løse det slik at vi alltid har en person våken som sitter vakt rundt leiren. Vi skal se bjørnen før den ser oss, sier Havig-Gjelseth.

De fem er alle erfarne kajakkpadlere, og de har også trent og planlagt turen nøye. Allerede for ett og et halvt år siden gikk de igang med å organisere ekspedisjonen som nå har blitt en realitet. De er dermed godt forberedt på den strabasiøse ferden.

– Vi klarer lett å padle 45 kilometer på en dag. Men i løpet av turen må vi forbi en bredfront på 200 km. Der er det mulig at vi ikke vil klare å ta oss i land for å sette opp leir, så det blir en heftig utfordring, sier Henjum og smiler, mens hun tvinner sammen en sikkerhetsline.

Selve kajakkene som nå har kommet seg opp på MS Fram, veier 30 kg. Hver av ekspedisjonsmedlemmene har også med seg 70 kg med utstyr og mat. Deriblant en god flaske Svalbard-konjakk, og snop som sikkert vil bidra til å holde motet oppe.

Motiverte
Men det er ingenting å si på motivasjonen til de fem deltakerne, som nå er klar for en litt annerledes sommerferie.

– Vi gleder oss veldig. Det blir en spennende og utfordrende tur, og vi er en bra gjeng som padler sammen. Litt av eventyret er også det at man ikke vet alt på forhånd. Det er ingenting med en slik tur som blir forutsigbart, sier Henjum.

Selve ideen til ekspedisjonen kom i forbindelse med kajakkpadling ved øya Sør-Georgia, i Sør-Atlanterhavet. Øya har et arktisk klima, og er blant annet dekket av store isbreer. Den kan med andre ord minne om Nordaustlandet.

– Jeg og Sigrid begynte da å snakke om å ta en tur her på Svalbard, og slik ble det vår neste tur, sier Havig-Gjelseth. Både han og Henjum har tidligere vært på Svalbard og jobbet som guider og holdt kajakkurs. I 1999 prøvde Havig-Gjelseth seg også på å padle rundt Spitsbergen, men da måtte turen avbrytes på grunn av en isbjørn som knuste kajakkene som var med.

Se bildet større

Proviant: Konjakk og potetgull er viktig når man skal ut på en lang og krevende tur. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!