Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Håper å begynne tømmingen onsdag

Kystverket håper «Petrozavodsk» er tømt innen kort tid. Da dette bildet ble tatt 27. juni var utslippene på sitt verste. Det russiske skipet skimtes øverst til høyre. FOTO: Hallvard Strøm/ Norsk Polarinstitutt

Håper å begynne tømmingen onsdag

Redningsbåten «Havservice 1» er på vei fra Hammerfest til Bjørnøya med utstyret de trenger for å tømme «Petrozavodsk». 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.07.2009 kl 19:11

Kystverket håper nå at tømmingen av skipet kan begynne i morgen.

– Mannskapet på «Havservice 1» har fått det utstyret de trenger fra England og går til Bjørnøya i dag. Det er ikke meldt så verst vær, så vi håper de kommer om bord så snart som mulig, sier leder for miljøseksjonen i Kystverket, Rune Bergstrøm.

Han forteller at Kystverket ikke har fått meldinger om forurensing rundt båten.

Sårbare kyllinger

– Alt som er løst av olje, maling og løsemidler er fjernet, og det er lagt absorberende matter i båten. Det som er igjen er 25 kubikkmeter diesel og 700 liter litt tyngre olje fra motorrommet, sier Bergstrøm.

I slutten av juli kommer lomvi- og polarlomvikyllinger til å hoppe fra klippene og ut i vannet for første gang. Kyllingene har en fjærdrakt som er mer sårbar enn den voksne fugler har, og derfor er det viktig å få tømt skipet før kyllingene hopper.

Stor rasfare

Fryseskipet «Petrozavodsk» gikk på grunn sør på Bjørnøya 11. juni. Redningsselskapet Titan Salvage har vært i området siden midten av juni med båten «Havservice 1». Det tok lang tid før mannskaper kunne gå om bord i fryseskipet på grunn av rasfaren. Den er nå redusert, men man er fortsatt avhengig av lite vind for å kunne gå om bord.

– Det er meldt flau bris fra nord, så hvis det ikke er tunge dønninger vil det være fullt mulig å komme om bord, sier Bergstrøm.

«Havservice 1» vil ligge ved skipet til det er tømt.

Prioriterer tømming

Kystvaktskipet «Harstad» skal også opp til Bjørnøya og være ekstra beredskap i forbindelse med tømmingen av «Petrozavodsk».

Forsikringen som rederiet har dekker utgiftene knyttet til tømmingen, men det er foreløpig uklart hva som deretter vil skje med vraket.

– Nå prioriterer vi tømming foran vrakfjerning. Å fjerne vraket blir en dyrere operasjon enn det rederiet har forsikring for, sier Bergstrøm. 

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!