Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Handelsøkning i julestria

I Longyearbyen er jula en del av lavsesongen for butikkene. Men Kari Tågvold (t.v.) og Camilla Flygel Granstrøm på Sport1 er to av flere som mener årets julehandel har vært god, og bedre enn forventet. FOTO: Christopher Engås

Handelsøkning i julestria

Julehandelen i Longyearbyen er ikke hva den er for handelsnæringa på fastlandet. Men flere melder likevel om gode tall for desember i fjor.

Tekst:

Publisert:

– Jeg har et bestemt inntrykk av at det har vært en god julesesong. Det har vært mye turister innom butikken med god handleglede, sier Camilla Flygel Granstrøm som jobber i Sport1 på Lompensenteret sammen med Kari Tågvold.

– Oppgang

Granstrøm og Tågvolds sjef, Gry Snelltvedt, bekrefter damenes bestemte inntrykk.

– Jeg går ikke ut med omsetningstall, men det har vært en økning fra i fjor. Utvidelsen vi gjorde i fjor, med å åpne ei egen Bergans-avdeling, gjør det vanskelig å sammenligne. Men en fin økning har det vært. Det vet jeg, sier hun.

– Hva skyldes det?

– Det er vanskelig å si. Det kan ha vært flere tilreisende. Jeg tror også «Julegata-kampanjen» i Svalbardposten har bidratt til at flere handlet lokalt, sier Gry Snelltvedt.

– Bedre, men dårlig

Innehaver Morten Pettersen på Arctic Sport har et litt annet inntrykk enn konkurrenten i Lompensenteret.

– Det har vært bedre enn i fjor, for i fjor var en komplett katastrofe. Men jeg kan ikke si at julehandelen har vært veldig god, sier han.

Pettersen beskriver fjoråret som bunnen etter at Norwegian sluttet å fly til øygruppa. Når flyselskapet nå har startet opp igjen, ser han en svak oppgang. Uansett er ikke julehandelen noe stort høydepunkt for forretningen.

– Vi har ikke samme julerushet her på Svalbard som handelsstanden på fastlandet har. De tilreisende som kommer innom består i stor grad av «tittere» som ikke handler så mye. Vår høysesong begynner en plass ut i mars, og topper seg i april, sier Pettersen.

– Rekord, og greit nok

At jula ikke er høysesong for handel i Longyearbyen bekreftes av Stian Uhlen på Frisk Briis. Men han er likevel fornøyd med årets julehandel.

– Jeg vet ikke hva det var med fjoråret, men uvanlig mye folk reiste ned til jul, og de som var igjen handlet svært lite. I år har det vært veldig mye bedre, og vi har omsetningsrekord for den delen av året, sier han.

– Hva skyldes det?

– Det har helt klart vært ei større tilstrømming av folk, også i julestria, som følge av flyrutene til Norwegian. Nå håper vi bare at flyselskapet fortsetter å frakte folk hit, sier Stian Uhlen.

Solid for Coop

Morten Helliksen i Coop Svalbard melder om solid økning i omsetningen i desember i fjor, sammenlignet med året før.

– Svalbardbutikken hadde en omsetningsøkning på 4,76 prosent. Det utgjør ei økning på nesten 400.000 kroner, sier Helliksen.

Videre forteller Coop-sjefen at omsetningsøkningen i desember er tilnærmet lik salgsutviklingen for omsetningsåret 2013 sett under ett. Erfaringene butikken gjør seg etter året er «å ivareta Svabardbutikkens gode sortiment i alle avdelinger også i 2014».

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!