Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Han ga helt blaffen i oss. Han ville vært vanskelig å jage

Den tre år gamle hannbjørnen ble målt og gransket før helikopterturen. FOTO: Arve Johnsen / Sysselmannen

Måtte skytes med bedøvelsespil:

– Han ga helt blaffen i oss. Han ville vært vanskelig å jage

Bybjørnen er blitt nordaustlending.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.04.2016 kl 16:27

Den tre år gamle hannbjørnen som oppholdt seg like ved Longyearbyen fredag var av den modigere sorten. Til tross for den massive oppmerksomheten og helikopteraktiviteten rundt, så han ingen umiddelbar grunn til å avbryte byturen og slumringen i fjæra i Moskuslaguna.

Se bildet større

Her blir bjørnen oppsøkt av helikopteret og skutt med bedøvelsespil. FOTO: Geir Barstein

– Han var veldig rolig. Vi måtte helt innpå før han reiste seg. Han ga helt blaffen i oss, helt til vi kom nære med helikopteret. Det ville vært vanskelig å jage ham vekk, sier isbjørnekspert Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Mens isbjørnen nyter en klar og lovfestet forkjørsrett over hele Svalbard, er terskelen lav for å gripe inn når de oppholder seg nær bosetningene og ikke lar seg skremme bort. Dette for å unngå ubehagelige konfrontasjoner mellom menneske og dyr, hvor det i de fleste tilfellene er sistnevnte som ender skadelidende.

Se bildet større

Bjørnen er fraktet til Kinnvika i Murchisonfjorden på Nordaustlandet, hvor det blant annet er en forlatt forskningsstasjon. FOTO: Geir Barstein

Senest søndag ble en isbjørn skadeskutt i selvforsvar av et finsk turfølge ved Verlegenhuken på Nord-Spitsbergen. Den måtte senere spores opp og avlives av Sysselmannen.

Fredagens bjørn ved Longyearbyen var ikke aggressiv eller oppsøkende mot menneskene rundt. At han, i motsetning til mange av sine artsfeller, ikke stakk når snøskutere og helikoptre virret rundt ham og bråkte kan skyldes alder og erfaringsnivå, ifølge Aars.

– Han er en ung bjørn, og har kanskje ikke lært seg respekt for mennesker eller helikoptre ennå, sier Aars.

Se bildet større

Bybjørnen ble i fjor merket av Norsk Polarinstitutt sør for Akseløya. Han er nå flydd til Kinnvika på Nordaustlandet. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Etter møter mellom Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt, ble det relativt raskt vedtatt å flytte bjørnen bort fra bosetningen. Han fikk en bedøvelsespil i rumpa i 15.45-tida, og er nå flydd til Kinnvika på vestkysten av Nordaustlandet, Svalbards nest største øy. Han er en tidligere kjenning av polarinstituttet og ble først observert et stykke sør for Longyearbyen i fjor.

– Det var i Van Mijenfjorden, på sørsida av Akseløya. Da var han sammen med mora og et søsken. Vi kjenner godt til mora fra før. Hun pleier å holde til i det området, sier Aars.

Se bildet større

Store deler av Longyearbyen kunne følge bjørnen fra stuevinduene. FOTO: Geir Barstein

Bybjørnen har trolig tilbrakt hele livet sitt på denne delen av Spitsbergen. Om han nå etablerer en ny hverdag på Nordaustlandet eller kommer tilbake, gjenstår å se.

– Vi har erfaring med at noen av dem returnerer. Vi har hatt tilfeller med problembjørner som flyttes, men kommer tilbake og fortsetter med de samme fantestrekene.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!