Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Halvveis til kuttmålet

Faste ansatte er inne til drøftinger om sine stillinger. Her et bilde fra Gruve 7 i 2013. Fra venstre: Kristoffer Flaten, Rune Seljevold, Morten Ørnebakk og Ronny-Andre Olsen. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Halvveis til kuttmålet

Om lag 40 fast ansatte i Store Norske må til uka møte til drøftelser for at kullselskapet skal nå målet med en nedbemanning på 100.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:48

Innkallingene ble sendt ut onsdag og torsdag. Ut neste uke skal ledelsen i Store Norske ha såkalte 15.1-møter med de aktuelle. Dette er et ledd i nedbemanningen i kullselskapet, og kommer etter drøftingsmøtene mellom ledelsen og de tillitsvalgte, som ble gjennomført mandag og tirsdag. Her ble de enige om premissene for de varslede oppsigelsene.

Mangler 40

I forrige uke fikk de første 30 beskjed om at de er overtallige. Dette er i hovedsak personell på korttidskontrakter som følge av problemene med oppfaringen i Lunckefjell. I tillegg er det klart at rundt 30 har ettårskontrakter, har valgt å gå av med pensjon, eller har valgt å si opp stillingen sin. Dermed gjenstår altså omkring 40 for å nå målet med en reduksjon på minst 100.

Denne uka starter individuelle møter med de fast ansatte.

– De som blir berørt får beskjed, og det er rundt 40 personer blant de fast ansatte som blir tatt inn til disse møtene, bekrefter Aleksander Askeland som er konstituert som HR-ansvarlig i Store Norske.

Disse møtene er et ledd i formkravene i en nedbemanningsprosess, og er i seg selv ikke en oppsigelse, men et møte hvor både arbeidsgiver og den ansatte legger fram sine vurderinger. Den endelige konklusjonen for de enkelte trekkes i etterkant av dette møtet.

– Bedriften har sagt at vi er nødt til å ha kompetanse som vi er sikker på at vi trenger for å jobbe videre, framholder Askeland.

Kommenterer ikke

De tillitsvalgte er også opptatt av at reglene overholdes, og klubbleder Arild Olsen kaller møtene for gode selv om alle parter måtte gi før protokollunderskrivingen. Utgangspunktet til gruveklubben har vært at ansiennitet skal telle tyngst ved nedbemanningen. Her har tillitsvalgte og arbeidsgiver vært uenige.

– Nå har klubben gjort det vi kan. Det er ikke helt støyfritt, men det er det som vi tror vil generere minst støy og sikre driften, sier Olsen.

Verken Olsen eller Askeland vil kommentere fordelingen av oppsigelser i de ulike avdelingene, men etter det Svalbardposten forstår, er den prosentmessige fordelingen forholdsvis lik.

– Vi anbefaler våre medlemmer at de tar med seg en person de stoler på, og helst tillitsvalgte, til disse møtene. Det er for å sikre at det ikke blir gjort saksbehandlingsfeil, samtidig som det er greit å ha noen som kjenner lovverket. Det er vanskelig å være sin egen advokat, sier Olsen.

Vurderer å gjøre ting selv

I løpet av januar skal Store Norske ha møter med eieren og banken for å diskutere refinansiering.

– Vi jobber på spreng, og har som ambisjon å holde tidsplanen, sier arbeidende styreleder Annette Malm Justad, som har som mål å legge fram en bærekraftig plan for det statlige kullselskapet.

I tillegg fortsetter arbeidet med å snu alle steiner. Blant annet foregår det samtaler med underleverandører, og Askeland sier selskapet i tillegg vurderer om det er oppgaver Store Norskes egne ansatte kunne tatt i stedet for underleverandører i Svea.

– Forståelen er til stede, og det er jo naturlig. Vi har hatt til dels lange diskusjoner med foreningene for å være helt sikre på at vi kommer til en omforent forståelse for den prosessen vi kjører, sier Askeland om drøftingene med fagforeningene.

Selv begynte han i Store Norske i feburar 2012, og har dermed allerede opplevd en bemanningsreduksjon. Det skjedde i 2013, da om lag 50 stillinger i Store Norske forsvant.

Se bildet større

Aleksander Askeland er HR-ansvarlig i Store Norske. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!