Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hadde snublebluss

I denne teltleiren ble Sebastian Plur Nilssen og Ludvig Fjeld angrepet av isbjørn. FOTO: Sysselmannen

Hadde snublebluss

Leiren til de to padlerne var sikret med snublebluss da de to ble angrepet av isbjørn på Nordaustlandet. Sysselmannen er usikker på hvorfor det ikke skremte bjørnen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.07.2010 kl 10:24

– Det vi vet er at de to kameratene hadde satt opp snublebluss rundt leiren. Nå må vi undersøke nærmere hva som var årsaken til at blussene ikke skremte bjørnen, eller vekte dem, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Sysselmannen skal blant annet undersøke om blussene gikk av eller ikke. De to padlerne har fortalt på bloggen sin hvordan de tidligere har bråvåknet av snublebluss som ble utløst av vinden mens de sov.

Vekket av bjørn

Sebastian Plur Nilssen (23) og Ludvig Fjeld (22) lå og sov i teltet sitt på Ekstremhuken nord på Nordaustlandet da Fjeld blir vekket av at kameraten blir angrepet av en isbjørn.

– Han forteller at han våkner av at alt er hvitt, og ser at det er en isbjørn inne i teltet, og at kameraten Sebastian henger i kjeften på bjørnen, forteller Andreassen.

Sebastian blir dratt ut av soveposen og ut av teltet. Ludvig finner først fram guttenes hagle som viser seg å være brukket og uten ammunisjon. Så finner han rifla og tar seg ut av teltet.

– Han er først redd for å treffe kameraten, men så får han avfyrt ett skudd i god avstand fra Sebastian og da slipper bjørnen taket. Deretter fortsetter han å skyte til magasinet er tomtfor å sikre seg at bjørnen er død, sier Andreassen.

Ville avhøres

Ludvig Fjeld ble tatt hånd om av Sysselmannen etter at de to padlerne ankom Longyearbyen ved 16-tiden i går. Han ønsket på eget initiativ å bli avhørt allerede i går.

– Det kan være godt å snakke om det som har skjedd for å bearbeide hendelsen. Han hadde opplevd noe utrolig traumatisk, og ville gjerne bli avhørt med det samme, sier Andreassen.

Imponert

Sysselmannsførstebetjenten sier han er imponert over hvordan 22-åringen håndterte situasjonen.

– Se for deg å gå fra sovende tilstand til å våkne til et fullstendig kaos, og samtidig klare å bevare den roen som er nødvendig for å sette et skudd som setter bjørnen ut av spill, sier Andreassen.

Sysselmannen kommer også til å avhøre Sebastian Plur Nilssen, men Andreassen mener det ikke er noen grunn til å tvile på Fjelds versjon av saken.

Ikke avmagret

Bjørnen som angrep Sebastian Plur Nilssen og Ludvig Fjeld var en bamse på 360 kilo. Den er merket av Norsk Polarinstitutt, men Sysselmannen har så langt ikke fått informasjonen som finnes om bjørnen.

– Han er ingen ungbjørn og var i noenlunde god form. Han er ikke velfødd, men heller ikke skranten. Det er ingen utmagret bjørn, sier Andreassen.

Ville bli først

De to Østfold-guttene var midt i et forsøk på å bli de første til å padle rundt alle øyene på Svalbard, da de ble angrepet.

nettsiden sin har de to fortalt hvordan de har forberedt seg på den 2.000 kilometer lange turen de hadde planlagt å bruke to eller tre måneder på. De padlet fra Longyearbyen mandag 5. juli, og oppdaterte jevnlig bloggen sin med posisjoner og hendelser. Siste oppdatering er lagt inn tirsdag 27. juli, to dager før det dramatiske angrepet.

På bloggen forteller de om snublebluss, vind og værforhold og møter med blant annet hvalross. 23. juli skriver guttene: «Vi er nå på Nordaustlandet av øya som ingen har klart å padle rundt før. Her er det mest is, dårlig vær og bjørn. Vi ser frem til at det blir tøffere.»

Operert

Ludvig Fjeld ble operert torsdag kveld. Informasjonsvakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Merethe Ekanger, forteller at operasjonen gikk bra og at den skadde 23-åringen har det bra etter forholdene.

– Han er veldig heldig som slapp unna møtet med isbjørnen med moderate skader, sier Ekanger.

Fjeld blir på Longyearbyen sykehus til han blir utskrevet.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!