Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hadde magen full av plast

90 prosent av alle havhestene i undersøkelsen på Svalbard, hadde plast i magen. FOTO: Geir Wing Gabrielsen

Hadde magen full av plast

Nå vil forskerne finne ut om havhestene blir forgiftet av avfallet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.12.2013 kl 21:58

De foreløpige resultatene fra kampanjen «Et hav av søppel» er nettopp offentliggjort. Forskerne fant plast i magen på 90 prosent havhestene de avlivet og obduserte. Det er også klart at det har vært en økning siden forrige gang Geir Wing Gabrielsen i Norsk Polarinstitutt gjennomførte en liknende undersøkelse.

Usikkert omfang
– På 80-tallet undersøkte vi hva sjøfuglene på Svalbard har spist. Når vi går tilbake, ser vi at det har vært en stor utvikling, sier han.
– Er du overrasket over resultatet?
– Nei, i og med at vi så det vi så, og plastproblemet ikke er håndtert, så ventet vi det.

Plast som driver på havet er i ferd med å bli et kjempeproblem for miljø og dyrehelse. I områder i Stillehavet er det konstatert at albatross dør med mye plast i magen. Det er også rapportert om hval og mange andre arter med plast i magesekken. Havhestene er altså ikke alene med plastproblemet, men forskerne kan ikke si med sikkerhet hvor stort omfanget er.

Hjerne og lever
En annen stor forskjell fra undersøkelsen på 1980-tallet, er at plasten er en annen. På 80-tallet var det industriplast. Nå er det mer mykplast som igjen er lettere å få i seg.
Forskeren frykter i tillegg at plasten har ført til forgiftning og vil undersøke om fuglene som har spist plast, har høyere verdier av PCB og brommerte flammehemmere, enn fugler som har hatt normal diett.

– Vi må finne ut om de har mye miljøgifter i seg, og om stoffene i plasten har spredd seg til lever og hjerne, sier Gabrielsen.

Samtidig ble det samlet inn rekordmye søppel under årets søppeltokt i sommer. Resultatet ble 155 kubikkmeter med søppel. Det tilsvarer 16-17 lastebillass.

Søppelcruise
Hvert år er det rift om å være med Sysselmannens årlige søppeltokt. Nå vurderer også Arctic Expedition Cruise Operators (Aeco) og Syssselmannen om det også er mulig å gjennomføre såkalte Clean Up Svalbard-cruise med ekspedisjonscruisebåter.

– Det var egentlig en idé jeg fikk etter kunnskapsseminaret med Norsk Polarinstitutt i høst med Geir Wing Gabrielsen, der han snakket om plast i havhest på Svalbard, sier reiselivsrådgiver Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser hos Sysselmannen.

– Det som blir spennende å se, er om båtene har kapasitet til det og om vi får det til, sier rådgiveren, som har utfordret cruisenæringen.

– Vi har ingen konkrete planer på bordet for øyeblikket,men er i en prosess, for vi synes dette er et utrolig godt prosjekt, sier Frigg Jørgensen, administrerende diretør i Aeco. Cruiseskipene planlegger gjerne cruisene et par år i forveien, og Aeco undersøker nå om det er skip som ikke er booket helt opp.

– Det kan være et skikkelig løft hvis vi klarer det og får en del oppmerksomhet, sier hun om kombinasjonen cruise og rydding av strender på Svalbard, og roser samtidig Sysselmannen for initiativet.

Se bildet større

Magesekken åpnes og avslører mye plast. FOTO: Alice Treval

Se bildet større

Innholdet i en magesekk er tatt ut og sortert. Her ligger flere små plastbiter. FOTO: Alice Treval

Se bildet større

Geir Wing Gabrielsen FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!