Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gullgruve i lunsjpausen

Klara Blomqvist og Fruene har mange sultne gjester i hektiske lunsjstunder. På bildet venter Trine Fjerdingøy (f.v.) Dagny Vallaker og Marianne Aasen på å få servert sine måltid. FOTO: Christopher Engås

Gullgruve i lunsjpausen

Fruene på Lompensenteret solgte oss lunsj for nesten fire millioner kroner i fjor.

– Om lag halvparten av inntektene til Fruene stammer fra lunsjgjester, sier eier og daglig leder Tove Eide.

Det betyr i så fall at den populære kaffebaren solgte lunsj for 3,8 millioner kroner i fjor, for de totale driftsinntektene var på hele 7,6 millioner kroner.

Suksessbedrift

Tove Eide kan ikke skjule at hun har skapt en suksessbedrift. Men hun har bare så vanskelig for å si akkurat det.

– Er det en ting jeg har vanskelig for å bry meg om, så er det tall. Jeg vet at vi har gått med overskudd hele tiden, og at dette har økt jevnt og trutt, men utover det bryr jeg meg ikke så lenge jeg har til å betale lønn og kjøpe råvarer. Og så må jeg få regnskapet levert i tide, sier hun, nesten unnskyldende.

I 2012 hadde Fruene et ordinært resultat på tett under en million kroner, med en resultatgrad på 16 prosent. Egenkapitalen er god, og lånegraden til selskapet er minimal.

Møteplass

Kafésuksessen startet i 2003. Tove kjøpte konkursboet etter Aksels Barista sammen med ei venninne, som hun senere kjøpte ut. Da jobbet Tove på Fruene sammen med ei ekstrahjelp. I dag er det 9-10 stillinger med stort og smått.

– Tanken var å lage en møteplass, og satse på befolkningen i Longyearbyen. Så fikk turistene komme som en bonus oppå det. Og så ville jeg satse på kolleger som har skapertrang, som er glade i folk, og som liker å bevege seg. For dette er veldig fysisk arbeid, sier Tove.

At hun har klart å skape en møteplass hersker det liten tvil om. Klokka ti på ti hver morgen kommer Store Norske-gjengen inn. Når Svalbardposten er på besøk kommer Stein Arne Ellingsen og Monica Bolli først.

– Det er her vi treffes når vi ikke er i Svea. Det er hyggelig her, og naturlig for oss. Men du må ikke spørre om hva vi snakker om – for det er stort sett bare skitprat som ikke egner seg på trykk, flirer Bolli idet hun setter seg ned ved deres faste bord.

Lidenskap

– Hver mandag skal isdisken rengjøres, og det er helt naturlig for oss at sjefen tar seg av den jobben, sier Eides «høyre hånd» Berit Oldernes mandag morgen, mens sjefen jobber med kluten.

Praten går lett. Det forberedes alt fra pizza til boller og smoothies.

Menyen er selvkomponert, og den har endret seg opp gjennom årene, men det finnes ting som har vært der hele tiden.

– Som lasagnen på fredager, sier Eide.

– Jeg forsøkte en gang å ta den bort fra menyen, men da fikk jeg reaksjoner fra sinte kunder, flirer hun.

Tomatpestoen og de hjemmelagede kanelbollene er også innslag på menyen som alltid har vært på Fruene, og som sannsynligvis kommer til å være der i framtiden også.

«Håpløst» iderik

Tove Eide driver også sin egen hobbyinspirerte sybutikk i Nybyen, med utvalgte deler av vareutvalget til salgs på Fruene. De siste ti årene har hun også fått tre barn, og fått kjenne fysisk på kroppen hva det vil si å ha det travelt. Hun innrømmer glatt at det har tatt på fysisk å leve så travelt, og at hun er blitt mer klar over sin egen dødelighet etter at hun fylte 40.

– Når skal du roe deg ned?

– Jeg har blitt bedre til det de siste årene. Men når ideer kommer, så er det vanskelig å ikke gjøre noe med dem. Jeg har begynt på yoga nå, og det roer meg en god del. Får satse mer på yoga i framtiden, sier Eide.

Nøkkelord

Se bildet større

Tove Eide trives bedre på kjøkkenet enn på kontoret. Her sammen med Berit Oldernes. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Det meste lages for hånd, og noen varer, som kanelbollene, har vært med Fruene siden starten. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Monica Bolli og Stein Arne Ellingsen fra Store Norske har Fruene som sin faste møteplass. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Gunn Beate Paasche produserer med vante hender. FOTO: Christopher Engås

Faktaboks

›› Fruene AS

Forretningsformål: Drive kaffebar

Aksjonærer: Tove Beate Eide (71 prosent), Leif Terje Aunevik (29 prosent).
Ordinært resultat etter skatt i fjor: 990.000 kroner (vekstmargin 16 prosent). Resultatet har steget jevnt fra 119.000 kroner første driftsår.
Egenkapital pr 31.12.20012: 3.662.000

Om noen måneder utvider Fruene mot nord hvor det skal etableres verdens norsligste sjokoladefabrikk.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!