Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Guide, hund og pulk hang seks meter ned i bresprekk

Bildet viser redningsmannen som nærmer seg turistene ved Conwayjøkulen. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Guide, hund og pulk hang seks meter ned i bresprekk

Resten av taulaget klarte å stå i mot presset. Like før klokken seks var alle hentet ut, til tross for dårlig vær.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.04.2014 kl 20:47

En belgisk turguide falt onsdag ned i en bresprekk ved Conwayjøkulen ved Sentralisen, nord for Billefjorden. Hovedredningssentralen fikk melding om ulykken ved at en nødpeilesender ble utløst like før klokken 14.

Turfølget var på vei fra Newtontoppen og tilbake til hentepunktet da uhellet skjedde.

Gruppa gikk i to taulag med tre personer i hver. Guiden gikk først med hund, pulk og to gjester bak seg. Da han gikk datt ned i sprekken, klarte taulaget å stå i mot presset, og guiden, hunden og pulken ble hengende rundt seks meter ned. Det er uvisst hvor dyp bresprekken egentlig er.

Taulag to klarte å komme seg fram til bresprekken for å kommunisere med mannen. Etter litt strev fikk de sendt opp guidens nødpeiler, som ble utløst like før klokken 14.

– Etter hvert klarte de å senke ham litt ned slik at han fikk en hylle å sette beina på. Ved hjelp av et annet tau fikk de heist ham opp, samt pulken og hunden. De gjorde alt riktig når først uhellet var ute, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Lenge så det ut til at Sysselmannen ikke kom til for å hente ut de seks personene i følget. Dårlig sikt og mye vind gjorde redningsarbeidet vanskelig.

– Helikopteret var inne fire eller fem ganger, før de fylte drivstoff ved Austfjordneset. De planla å heise hver enkelt ut, for da kunne de stå i lufta. Men da de kom inn igjen, var det et værvindu som de kunne utnytte, sier Andreassen.

Helikopteret ble satt lett nedpå, og en redningsmann sikret området mens han var sikret i heisen. Etter hvert hentet redningsmannen én og én person og tok dem med til helikopteret. Hunden ble også tatt med, pakket inn i en pose for at den ikke skulle utgjøre noen risiko for helikopterpilotene.

Alle seks i turfølget var hentet ut klokken 17.55. Følget ble flydd til Longyearbyen, der guiden ble fulgt opp på Longyearbyen sykehus. Han har en lettere skulderskade, og skal ha vært våt og kald.

Følget har vært på tur siden 9. april, og guiden er ansatt i et utenlandsk guideselskap.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!