Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruvemuseum ett steg videre

I høst var Dag Ivar Brekke (t.v.) Håvar Fjerdingøy og Terje Carlsen fra Store Norske i daganlegget til Gruve 3 for å sjekke tilstanden. FOTO: Birger Amundsen

Gruvemuseum ett steg videre

Forrige uke vedtok styret i Store Norske å fortsette arbeidet med å gjøre Gruve 3 om til museum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.04.2011 kl 14:09

– Vi skal begynne med å sikre gruva og rydde og redde daganlegget, sier Arvid R. Ruud.

Han er leid inn fra LPO arkitekter av Store Norske til å drive museumsprosjektet videre.

Han skal også sette i gang arbeidet med å lage en strategiplan for hvordan gruvehistorien og de historiske gjenstandene skal formidles.

Ifølge Ruud vedtok styret i Store Norske forrige uke å bevilge inntil 6,4 millioner kroner til å jobbe videre med museumsplanene i år.

Dyrt prosjekt

I november i fjor presenterte LPO arkitekter et forprosjekt for kullgruvemuseet. Der har de kalkulert med at sikring av gruva, rehabilitering av daganlegget og bygging av et nybygg for blant annet butikk og toaletter, vil koste i overkant av 63 millioner kroner.

Med en årlig bevilgning på 12 millioner kroner vil museet kunne stå ferdig til Store Norskes hundreårsjubileum i 2016.

– Styret er tydelige på at vi er avhengige av å få bidrag fra andre for å få dette til. En del av oppdraget er å finne andre finansieringskilder, sier Ruud.

Inn neste år

Kulldriften i Gruve 3 ble lagt ned høsten 1996. Året etter startet Arne Kristoffersen guidede turer i gruva med selskapet Svalbard Wildlife Service. I 2008 sa Store Norske stopp av sikkerhetsmessige grunner.

– Det at vi setter i gang med å sikre gruva nå, er for å kunne slippe folk inn før 2016, sier Ruud.

Neste år har Longyearbyen lokalstyre tiårsjubileum. Ruud synes det hadde vært fint å kunne ta med gjester inn i gruva da.

– Vi vet ikke helt hvor langt vi kommer i år, men det er viktig at vi kommer så langt at det er mulig å ta med folk inn i gruva.

Uavklart driftsform

Hvordan et ferdig museum skal driftes, er ikke avklart. Forprosjektet skisserer tre ulike løsninger. Den ene er at Svalbard museum overtar driften. Den andre at museet drives av Store Norske som et kommersielt foretak, og at Store Norske selger opplevelser i samarbeid og konkurranse med andre aktører. Den tredje er at Store Norske kullgruvemuseum skilles ut som eget foretak og drives kommersielt.

Den årlige omsetningen i museet kan bli 12,6 millioner kroner, ifølge forprosjektet.

Museumsdirektør Tora Hultgreen ved Svalbard museum ønsker et samarbeid med det kommende gruvemuseet.

– Vi har avtalt at vi skal møtes og diskutere en eventuell felles fremtid, sier hun.

LPO arkitekter skal nå ha kontor i Longyearbyen, hvor arkitekt Ingvild Sæbu Vatn skal jobbe med blant annet gruveprosjektet. 

Last ned vedlegg

Gruvemuseum.pdf

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!