Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruvemuseet ett steg videre

Får støtte: Store Norske får 500.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond til å dokumentere og registrere gjenstander i her daganlegget til Gruve 3. Selskapet har også fått tilsagn om midler til å sikre og sette i stand taubanebukker i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Gruvemuseet ett steg videre

Store Norske får en halv million kroner fra Svalbards miljøvernfond til videre arbeid med Gruve 3-museet. Kulturminnevern får mye støtte denne våren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.05.2013 kl 15:51

Store Norske vil bygge et museum i Gruve 3 som skal stå klart til 100-årsjubileet til selskapet i 2016. Selskapet ønsker å tilbakeføre bygninger og interiør slik miljøet var før Gruve 3 ble nedlagt i 1996. Det kan imidlertid ikke begynne på dette arbeidet før gjenstander og interiør er dokumentert og registrert. Torsdag i forrige uke fikk Store Norske en halv million kroner fra Svalbards miljøvernfond til dette arbeidet.


Mest penger

Store Norske søkte om totalt 625.000 kroner i lønnsmidler for å kunne ansette en person til å registrere gjenstander i full stilling i inntil ett år, og en assistent i 50 prosent stilling i samme periode. De mener at assistenten bør rekrutteres blant selskapets tidligere gruvearbeidere.

Store Norskes gruveprosjekt har også tidligere fått midler fra miljøvernfondet. De fikk 1,5 millioner kroner til å utforme forprosjektet til museet i 2011. Det er det tiltaket Svalbards miljøvernfond har gitt mest penger til i én tildeling.


Redusert prosjekt

Forprosjektet har et kostnadsestimat på rundt 35,6 millioner kroner. Store Norske ser det ikke som realistisk å gjennomføre prosjektet i fullskala til 2016, men vil begynne å rehabilitere bygningsmasse og gruveanlegg.

De skal rehabilitere den tidligere turistgruva, som ligger om lag 500 meter inne i berget, slik at anlegget kan åpnes for publikum.

«Vi planlegger også enkelte museumsrelaterte anlegg fram til 2016, men ikke i den størrelsesorden det legges opp til i forprosjektet», skriver selskapet i søknaden til miljøvernfondet.

Selskapet har budsjettert med å bruke 3 millioner kroner på utviklingen av gruvemuseet i år.


Sikrer taubanebukker

Svalbards miljøvernfond gir også Store Norske 300.000 kroner i støtte til å sikre og sette i stand taubanebukker som står i fare for å kollapse. Selskapet får i tillegg 190.000 kroner til å lage en manual for hvordan man skal undersøke og sette i stand taubanebukker.

Fire bukker skal etter planen sikres i år. Den ene, som står ved sykehuset, er den som utgjør størst fare for sikkerheten til publikum. Store Norske planlegger å løsne bukken fra fundamentet og heve den med en stor mobilkran, før fundamentet repareres. På tre andre bukker skal det gjøres enklere reparasjoner. To av dem står mellom ungdomshuset og boligene på Blåmyra, den siste står like sør for alpinbakken.


Mest til kulturminner

– Kulturminnesiden er det som kommer best ut denne gangen. De får nesten 2 millioner kroner, sier styremedlem Ottar Krohn i Svalbards miljøvernfond.

I tillegg til Store Norske, får Kings Bay 400.000 kroner til å restaurere Telegrafen i Ny-Ålesund og Svalbard Museum får 450.000 kroner til å dokumentere og gjøre russiske kulturminner tilgjengelige på digitale plattformer. Arbeidet skal gjøres i samarbeid med Pomormuseet i Barentsburg.

Det siste kulturminneprosjektet som har fått tilsagn, er Norsk institutt for kulturminne­forsknings system for overvåking av nedbryting og slitasje på kulturminner og -miljøer på Svalbard. De får 50.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!