Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruvemuseet ett steg videre

Får støtte: Store Norske får 500.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond til å dokumentere og registrere gjenstander i her daganlegget til Gruve 3. Selskapet har også fått tilsagn om midler til å sikre og sette i stand taubanebukker i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Gruvemuseet ett steg videre

Store Norske får en halv million kroner fra Svalbards miljøvernfond til videre arbeid med Gruve 3-museet. Kulturminnevern får mye støtte denne våren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.05.2013 kl 15:51

Store Norske vil bygge et museum i Gruve 3 som skal stå klart til 100-årsjubileet til selskapet i 2016. Selskapet ønsker å tilbakeføre bygninger og interiør slik miljøet var før Gruve 3 ble nedlagt i 1996. Det kan imidlertid ikke begynne på dette arbeidet før gjenstander og interiør er dokumentert og registrert. Torsdag i forrige uke fikk Store Norske en halv million kroner fra Svalbards miljøvernfond til dette arbeidet.


Mest penger

Store Norske søkte om totalt 625.000 kroner i lønnsmidler for å kunne ansette en person til å registrere gjenstander i full stilling i inntil ett år, og en assistent i 50 prosent stilling i samme periode. De mener at assistenten bør rekrutteres blant selskapets tidligere gruvearbeidere.

Store Norskes gruveprosjekt har også tidligere fått midler fra miljøvernfondet. De fikk 1,5 millioner kroner til å utforme forprosjektet til museet i 2011. Det er det tiltaket Svalbards miljøvernfond har gitt mest penger til i én tildeling.


Redusert prosjekt

Forprosjektet har et kostnadsestimat på rundt 35,6 millioner kroner. Store Norske ser det ikke som realistisk å gjennomføre prosjektet i fullskala til 2016, men vil begynne å rehabilitere bygningsmasse og gruveanlegg.

De skal rehabilitere den tidligere turistgruva, som ligger om lag 500 meter inne i berget, slik at anlegget kan åpnes for publikum.

«Vi planlegger også enkelte museumsrelaterte anlegg fram til 2016, men ikke i den størrelsesorden det legges opp til i forprosjektet», skriver selskapet i søknaden til miljøvernfondet.

Selskapet har budsjettert med å bruke 3 millioner kroner på utviklingen av gruvemuseet i år.


Sikrer taubanebukker

Svalbards miljøvernfond gir også Store Norske 300.000 kroner i støtte til å sikre og sette i stand taubanebukker som står i fare for å kollapse. Selskapet får i tillegg 190.000 kroner til å lage en manual for hvordan man skal undersøke og sette i stand taubanebukker.

Fire bukker skal etter planen sikres i år. Den ene, som står ved sykehuset, er den som utgjør størst fare for sikkerheten til publikum. Store Norske planlegger å løsne bukken fra fundamentet og heve den med en stor mobilkran, før fundamentet repareres. På tre andre bukker skal det gjøres enklere reparasjoner. To av dem står mellom ungdomshuset og boligene på Blåmyra, den siste står like sør for alpinbakken.


Mest til kulturminner

– Kulturminnesiden er det som kommer best ut denne gangen. De får nesten 2 millioner kroner, sier styremedlem Ottar Krohn i Svalbards miljøvernfond.

I tillegg til Store Norske, får Kings Bay 400.000 kroner til å restaurere Telegrafen i Ny-Ålesund og Svalbard Museum får 450.000 kroner til å dokumentere og gjøre russiske kulturminner tilgjengelige på digitale plattformer. Arbeidet skal gjøres i samarbeid med Pomormuseet i Barentsburg.

Det siste kulturminneprosjektet som har fått tilsagn, er Norsk institutt for kulturminne­forsknings system for overvåking av nedbryting og slitasje på kulturminner og -miljøer på Svalbard. De får 50.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!