Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruveklubben er lei av å vente

Nærings- og fiskeridepartementet lover at det skal skje noe "i nær framtid". Klubbleder Arild Olsen er lei av å vente. FOTO: Eirik Palm

Gruveklubben er lei av å vente

Klubblederen i Store Norske mener staten sprer usikkerhet i hele samfunnet ved å nøle med å gi svar på søknaden om kriselån.

Tekst:

Publisert:

– Jeg begynner å bli irritert over hvor lang tid ting tar. Ut fra mitt ståsted burde det være helt unødvendig å bruke så lang tid på ei – for meg – så pass enkel problemstilling, sier Arild Olsen.


«Ugreit jerngrep»
Før påske slo Svalbardposten fast at det ikke kom noe svar på spørsmålet om kriselån til Store Norske før påske. Like etter konstaterte også kullselskapet det samme. I utgangspunktet var det ventet, eller i hvert fall håpet på at søknaden om kriselån skulle nå Stortinget før påske.

Siden i fjor høst har det vært klart at kullselskapet sliter, og i november kom nyheten om at omlag 100 stillinger skal vekk. 16. januar i år ba styreleder Annette Malm Justad eieren, Nærings- og fiskeridepartementet, om kriselån på 400 millioner kroner til videre drift og 50 millioner til omstilling av det snart 100 år gamle kullselskapet. Næringsminister Monica Mæland (H) lovte at hun skulle vurdere forslaget grundig gjennom eierskapsavdelingen, men tre måneder senere begynner tålmodigheten å ta slutt hos de gruveansatte.

Klubbleder Arild Olsen legger bredsiden til.

– Jeg synes rett og slett eierne holder de ansatte og innbyggerne i Longyearbyen i et ugreit jerngrep. Strengt tatt burde vi konstentrert oss om andre ting enn å spekulere i om vi får innvilget lånesøknaden. For hver dag som går blir de ansatte mer og mer bekykmret for om eieren vil ha gruvedrift, sier han.


Frykter at flere drar
31. mars var siste dag i den tre måneder lange oppsigelsestiden for mange av de ansatte. Flere forsvant allerede ved årsskiftet og utover våren kommer flere til å forsvinne.
Store Norske har kjøpt seg tid gjennom forhandlinger med kreditorer og underleverandører, og har dermed kapital til drift fram til juni, men kullprisen er lav og selskapet går på minimumsdrift.

Kuttrunden og omstillingene skal gjøre Store Norske rustet til å greie en kullpris på 75 dollar tonnet, men før påske var prisen godt under 60 dollar. Kullprisen på verdensmarkedet er usikker, og administrerende direktør Wenche Ravlo har antydet at det kan bli aktuelt med flere kutt i arbeidsstokken for å klare utfordringene med lav pris.
Olsen mener de ansatte har bidratt sterkt til å holde kostnadssiden nede, og viser også til stor omstillingsvilje. Dette er den andre store kuttrunden i kullselskapet på litt over to år. Usikkerheten, frykter han, fører til at selskapet risikerer å miste flere, enn de som allerede har gått, eller kommer til å forlate bedriften.

Likevel tror han på en løsning.

– Men det bør komme en avklaring raskt. Nå må vi konsentrere oss om det vil faktisk skal holde på med.


– Konklusjon snart
Kommunikasjonssjef Trond Viken i Nærings- og fiskeridepartementet sier det ikke er noe nytt i saken, men at det jobbes videre.

– Departementet arbeider fortsatt med å vurdere henvendelsen fra styret, og det vil være galt å gå inn på enkeltelementer i de vurderingene som nå gjøres. Vi tar sikte på å konkludere relativt snart – slik situasjonen tilsier, skriver han i en e-post.

– I den grad saken innebærer bevilgninger fra staten til Store Norske Kulkompani AS, må saken fremmes for Stortinget, framholder han.

Viken understreker samtidig at regjeringen har som utgangspunkt at Store Norske har en viktig rolle, både for opprettholdelse og videreutvikling av lokalsamfunnet, og dermed de norske målene i Svalbard-politikken.

Tidligere i år varslet svalbardminister Anders Anundsen (Frp) at regjerigen vil komme med en stortingsmelding om Svalbard. Det skjedde etter at styret presentert forslaget om kriselån. Staten eier 99 prosent av Store Norske, og selskapet er avhengig av støtte fra eieren for å få banken med på en refinansiering.

Siste nytt i Nyheter

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt i skredet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

 
Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!