Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruve 7 ikke lønnsom nok

Framtiden er usikker for Gruve 7. Den årlige produksjonen ligger rundt 75.000 tonn kull, uten at det gir overskudd på driften. Kullet kjøres med bil fra lagersiloene utenfor gruveåpningen til lasteanlegget på Hotellneset. FOTO: Birger Amundsen

Gruve 7 ikke lønnsom nok

Driften i Gruve 7 har i mange år gått med underskudd. Nå krever styret i Store Norske økt lønnsomhet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2010 kl 11:00

– Vi har på ingen måte avskrevet gruva men det er klart at lønnsomheten må økes ellers er faren for nedleggelse ganske stor, ingen tvil om det, sier Store Norske-direktør Bjørn Arnestad.

Siden kullproduksjonen i Gruve 7 kom i gang i 1975 har gruva gjentatte ganger vært truet av nedleggelse. Med dagens tempo, og ut fra hva som er oppfart, er det kull igjen for fem års drift.

Økonomisk ubalanse

Arnestad forteller at det første spørsmålet han fikk da han for to år siden tiltrådte som administrerende direktør i Store Norske, var når han skulle legge ned Gruve 7. Til det svarte han at det ikke vil skje så lenge driften går økonomisk i balanse. I flere år har det ikke vært tilfellet, uten at Arnestad eller styret har foretatt seg noe.

– Vi kommer ut med negativt resultat for gruva også i 2009. Underskuddet er imidlertid ikke stort i forhold til helheten i Store Norske, sier han.

Liten produksjon

Årlig ligger produksjonen i gruva på rundt 75.000 tonn kull. Av dette går 25.000 tonn med til å holde kullkraftverket i Longyearbyen i gang. Resten selges til den metallurgiske industrien i Tyskland.

– Vi har en langsiktig avtale med kullkraftverket. I 2008, da kullprisen lå svært høyt, var prisen for kullet vi leverte til kraftverket mye lavere enn markedsprisen. Vi subsidierte Longyearbyen med ti millioner kroner det året, og det var relativt uproblematisk i et år hvor vi i Store Norske hadde stort overskudd, sier Arnestad.

Samtidig understreker han hvor viktig det er at Gruve 7 kommer på plussiden, og at dette er noe Store Norske-styret også er opptatt av.

Analyserer

Gruva har en bemanning på 18-20 ansatte. Derfor er det lite å hente på nedskjæring.

– Hva med å øke produksjonen?

– Det kan godt være, men akkurat det er en vurdering som vi holder på med og som ikke er analysert ferdig, svarer Bjørn Arnestad.

De to-tre siste årene har Store Norske investert atskillige millioner kroner i Gruve 7, til nytt kullsorteringsanlegg og andre tekniske oppgraderinger. Veien opp fjellsiden til gruva er også nylig lagt om.

Langtidskontrakt

Styreformannen i Store Norske, Bård Mikkelsen, vil ikke spekulere rundt en mulig nedleggelse av gruva, og svarer benektende på spørsmålet om styret sitter med fingeren på knappen, klar til å slå av lyset i Gruve 7.

– Vi gjør ikke annet enn å se på alternativer. Store Norske har lange kontrakter på levering av kull til Energiverket i Longyearbyen fra Gruve 7, og spørsmålet er hva som er alternativet til dette, svarer Mikkelsen.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!