Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruve 3 blir museum

Lokfører Kyrre Olsen i Gruve 3 kort tid før nedleggelsen av gruva høsten 1996. FOTO: Birger Amundsen

Gruve 3 blir museum

Store Norske støtter planen om å gjøre Gruve 3 om til museum. Et selskap er under etablering for å arbeide videre med prosjektet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.10.2009 kl 11:06

– Vi er positive til planen og vil være med videre. Jeg innser også at Store Norske må inn dersom prosjektet skal kunne realiseres, sier administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad. Han antyder at det kan komme til å koste opp mot ti millioner kroner å ettersikre gruva tilstrekkelig til at besøkende kan ferdes trygt.

Avsluttet i 1996

Driften i Gruve 3 ble avsluttet høsten 1996 og gruva stengt. Initiativtaker til å gjøre gruva om til et teknisk-industrielt museum er Arne Kristoffersen. For fem år siden etablerte han selskapet Gruve 3 AS i turistøyemed. I fjor høst besluttet ledelsen i Store Norske imidlertid å stenge gruva. Begrunnelsen var at sikkerheten i fjellet ikke var god nok.

Plan om museum

Kristoffersen arbeider i dag som gruvearbeider i Svea Nord, men har aldri gitt opp tanken om igjen å åpne Gruve 3 for besøkende. Kontrakten han har med Store Norske om bruk av gruva løper helt fram til 2024. Tidligere i høst la han fram en omfattende plan om bruk av gruva som museum, noe som får støtte hos Sysselmannen og Riksantikvaren.

I en uttalelse til Kristoffersen skriver Riksantikvaren: «Vi har selv opplevd besøk i gruven i regi av ditt selskap Gruve 3 AS og kan bekrefte at det ga en flott innføring i kulldriften og dens plass i Svalbards historie og dens betydning for samfunnet i dag.»

Store Norske på banen

I midten av måneden inviterte Store Norske til et møte om framtidig bruk av Gruve 3. Til stede var viseadministrerende direktør i Store Norske, Dag Ivar Brekke, lokalstyreleder Kjell Mork, direktør Tora Hultgreen ved Svalbard Museum og Arne Kristoffersen.

Under møtet påpekte Brekke at etablering av et teknisk-industrielt museum i Gruve 3 best kan ivaretas av Store Norske «men at selskapet gjerne så at et slikt museum kunne ha et tilbud som fungerte mot Svalbardporten», som det heter i referatet fra møtet. Svalbardporten er inngangsportalen til Svalbard Reiseliv og Svalbard Museum, hvor også Sysselmannen har informasjon om Svalbard.

Skal danne selskap

– Vi kommer til å stifte et selskap som skal utarbeide et forprosjekt om Gruve 3-planen, sannsynligvis organisert som et aksjeselskap og på sikt omgjort til en stiftelse. Det kan bli et ganske stort prosjekt, derfor ønsker vi det som en egen enhet. Utfordringen blir å finne en person som brenner for dette, sier Dag Ivar Brekke.

Mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!