Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruve 3 blir museum

Lokfører Kyrre Olsen i Gruve 3 kort tid før nedleggelsen av gruva høsten 1996. FOTO: Birger Amundsen

Gruve 3 blir museum

Store Norske støtter planen om å gjøre Gruve 3 om til museum. Et selskap er under etablering for å arbeide videre med prosjektet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.10.2009 kl 11:06

– Vi er positive til planen og vil være med videre. Jeg innser også at Store Norske må inn dersom prosjektet skal kunne realiseres, sier administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad. Han antyder at det kan komme til å koste opp mot ti millioner kroner å ettersikre gruva tilstrekkelig til at besøkende kan ferdes trygt.

Avsluttet i 1996

Driften i Gruve 3 ble avsluttet høsten 1996 og gruva stengt. Initiativtaker til å gjøre gruva om til et teknisk-industrielt museum er Arne Kristoffersen. For fem år siden etablerte han selskapet Gruve 3 AS i turistøyemed. I fjor høst besluttet ledelsen i Store Norske imidlertid å stenge gruva. Begrunnelsen var at sikkerheten i fjellet ikke var god nok.

Plan om museum

Kristoffersen arbeider i dag som gruvearbeider i Svea Nord, men har aldri gitt opp tanken om igjen å åpne Gruve 3 for besøkende. Kontrakten han har med Store Norske om bruk av gruva løper helt fram til 2024. Tidligere i høst la han fram en omfattende plan om bruk av gruva som museum, noe som får støtte hos Sysselmannen og Riksantikvaren.

I en uttalelse til Kristoffersen skriver Riksantikvaren: «Vi har selv opplevd besøk i gruven i regi av ditt selskap Gruve 3 AS og kan bekrefte at det ga en flott innføring i kulldriften og dens plass i Svalbards historie og dens betydning for samfunnet i dag.»

Store Norske på banen

I midten av måneden inviterte Store Norske til et møte om framtidig bruk av Gruve 3. Til stede var viseadministrerende direktør i Store Norske, Dag Ivar Brekke, lokalstyreleder Kjell Mork, direktør Tora Hultgreen ved Svalbard Museum og Arne Kristoffersen.

Under møtet påpekte Brekke at etablering av et teknisk-industrielt museum i Gruve 3 best kan ivaretas av Store Norske «men at selskapet gjerne så at et slikt museum kunne ha et tilbud som fungerte mot Svalbardporten», som det heter i referatet fra møtet. Svalbardporten er inngangsportalen til Svalbard Reiseliv og Svalbard Museum, hvor også Sysselmannen har informasjon om Svalbard.

Skal danne selskap

– Vi kommer til å stifte et selskap som skal utarbeide et forprosjekt om Gruve 3-planen, sannsynligvis organisert som et aksjeselskap og på sikt omgjort til en stiftelse. Det kan bli et ganske stort prosjekt, derfor ønsker vi det som en egen enhet. Utfordringen blir å finne en person som brenner for dette, sier Dag Ivar Brekke.

Mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!