Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruve 3 åpnes for turistene

Håvar Fjerdingøy (t.h.) jobbet i Gruve 3 fra 1982 til driften ble avsluttet på høsten 1996. Her har han omvisning for daglig leder Steinar Rorgemoen og de andre ansatte i Basecamp Spitsbergen, som har inngått en avtale med Store Norske om å åpne gruva for guidede turer. FOTO: John Christian Nygaard

Gruve 3 åpnes for turistene

Store Norske har inngått avtale med Basecamp Spitsbergen om guidede turer i deler av Gruve 3 fra høsten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2015 kl 13:26

– Vi håper å kunne åpne deler av gruva for turister rundt 15. august, sier Steinar Rorgemoen, daglig leder i Basecamp Spitsbergen. Han beskriver den nye satsing som et unikt produkt, som vil være i drift hele året.

– Det fine med Gruve 3 er at det fortsatt ser ut slik det faktisk var da gruva var i drift. Vi skal gjøre noen små grep for opplevelsens skyld, men det skal være autentisk. Vi håper at besøkende skal sitte igjen med en forståelse av hvordan hverdagen til gruvearbeiderne var, sier Rorgemoen.

Jeg har jo et stort hjerte for Gruve 3

Intensiv prosess
Mandag var ansatte hos Basecamp Spitsbergen på tur i Gruve 3 for å få en omvisning og innføring i hvordan det var å jobbe der. Med som guide var Håvar Fjerdingøy, som jobbet i gruva fra 1982 til driften ble avsluttet på høsten i 1996.

– Det er kjempeartig å se at gruva tas i bruk igjen. Jeg har jo et stort hjerte for Gruve 3, sier Fjerdingøy, som i dag jobber som daglig leder i Store Norske Boliger A/S.

Prosjektleder Terje Carlsen hos Store Norske, forteller at selskapet stadig får forespørsler om det er mulig å få komme inn og se i gruva. Derfor har man lenge jobbet med å få til en slik løsning, som også passer godt inn i omstillingsprosessen Store Norske nå befinner seg i.

– Den siste tiden har det vært en veldig intensiv prosess. Vi hadde flere tilbydere, men Basecamp Spitsbergen scoret best. Det handler om hvordan de vil løse oppdraget med guiding og den totale opplevelsen, sier Carlsen, og presiserer at det kun er daganlegget i gurva som vil bli åpnet.

Han er også opptatt av at man skal bevare stemningen i gruva, som i dag fremstår som et sted hvor tiden har stått stille. På oppslagstavlene henger det fortsatt ark datert til 1996, kullvognene står der fortsatt og den gamle smia er full av rustne verktøy på arbeidsbenken.

– Man kan virkelig ta og føle på stemningen, og slik skal vi fortelle historien om Gruve 3, sier Karlsen, som ønsker at de besøkende skal få oppleve noe helt nytt.

Kravene til sikkerhet vil bli like høyt som om gruva skulle vært i drift i dag

Søker gruvesjef
Basecamp Spitsbergen er nå på jakt etter en «gruvesjef» som kan være med å videreutvikle produktet. I tillegg skal guider skoleres av Store Norske, for å kunne fortelle gruva historie på best mulig måte.

– Her er vi helt avhengig av hjelp fra Store Norske, sier Rorgemoen.

Avtalen som er inngått mellom Store Norske og Basecamp Spitsbergen strekker seg i første omgang ut september 2016, og det vil fortsatt være Store Norske som eier gruva. De vil også stå for sikkerheten i gruva.

– Kravene til sikkerhet vil bli like høyt som om gruva skulle vært i drift i dag, sier Fjerdingøy, og forteller blant annet at guidene vil være utstyr med gassmålere, for å være på den sikre siden.

– Vi har satt et absolutt krav til sikkerhet. Hvis det er noe vi ønsker å gjennomføre som ikke kan løses på en måte som er 100 prosent sikker, vil vi droppe det, sier Carlsen.

Se bildet større

Gruve 3 ligger i fjellet over flyplassen i Longyearbyen. Produksjonen startet opp i 1971, og den var i drift frem til 1996. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Gruva har mye sjel, og mange mange morsomme detaljer som man vil få se under omvisningen. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Basecamp Spitsbergen vil satse på å bevare den spesielle stemingen i gruva. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!