Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruva i Barentsburg stengt

Ulykkesstedet hvor én mann omkom i et ras ligger 300 meter under bakkenivå. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Gruva i Barentsburg stengt

Mann omkom i rasulykke.

Sysselmannen har stengt gruva inntil videre, etter rasulykka forrige torsdag hvor en 27 år gammel ukrainsk gruvearbeider omkom.

Tekst:

Publisert:

– Vi har gjort våre undersøkelser i Barentsburg sammen med Arbeidstilsynet og Bergmesteren, og har også vært på ulykkesstedet i gruva, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Raset skjedde om kvelden forrige torsdag, 300 meter under bakken. Sysselmannen ble varslet ved 21-tiden, og rykket umiddelbart ut med redningshelikopteret.

Dette er den andre dødsulykken i kullgruva i Barentsburg på kort tid. 4. april omkom en ukrainer i 30-årene i et lignende ras.


Under etterforskning

Alfheim sier at ulykka er under etterforskning, og at han av den grunn ikke kan si noe om hva som forårsaket ulykka. Gruva ble umiddelbart stengt, og forblir stengt på ubestemt tid, ifølge Alfheim.

Det russisk-statlige selskapet Trust Arktikugol, som eier og driver virksomheten i Barentsburg, har sine egne folk til stede under etterforskningsarbeidet. Blant annet assisterende generaldirektør, som også er teknisk direktør i selskapet.

Lars Erik Alfheim sier at samarbeidet med trustens folk fungerer godt, og at de har en tett og god dialog med assisterende generaldirektør.


Arbeidstilsynet

Seniorrådgiver og jurist Otto Bjarte Johnsen i Arbeidstilsynet Nord-Norge deltok i undersøkelsen på ulykkesstedet.

– Jeg har gjort ferdig en tilsynsrapport ut fra mine observasjoner. Den ligger nå på bordet hos ledelsen i Arbeidstilsynet, sier han.

Trusten stilte med tre mann under undersøkelsene på rasstedet, i tillegg til en representant fra det russiske arbeidstilsynet.

Otto Bjarte Johnsen sier at samarbeidet med russerne fungerer greit, men at det alltid er diskusjoner i slike saker.

– Dette vil framkomme av rapporten jeg har skrevet. Slike saker er alltid vanskelige, og det er klart at det er alvorlig når det skjer så mange ulykker i Barentsburg, sier han.


Stygg statistikk

I 2008 omkom to menn da det brøt ut brann i gruva i Barentsburg. Ytterligere en mann omkom tre uker seinere under arbeidet med å få kontroll over bran nen.

17. mai i fjor mistet en russisk gruvearbeider armen da han fikk armen i klem mellom en trekkwire og en transportvogn nede i en transportsjakt i gruva.

Siden 1989 har 47 menn omkommet i Barentsburg, basert på tall Svalbardposten har oversikt over.

Kullforekomsten i dagens gruve er begrenset, og kullet av dårlig kvalitet. Trustens generaldirektør Aleksander P. Veselov holdt i januar et foredrag i Longyearbyen. Der fortalte han at med en produksjon på 120.000 tonn i året er det kull nok for 12 til 15 års drift.

Selskapet håper på at russiske myndigheter i løpet av 2015 vil ta en beslutning om å åpne en ny kullgruve i Grumantfeltet. Inntil det skjer vil driften fortsette i gruva, som ligger flere hundre meter under bakken, med høyt bergtrykk og vanskelige driftsforhold.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!