Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gruva i Barentsburg stengt

Ulykkesstedet hvor én mann omkom i et ras ligger 300 meter under bakkenivå. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Gruva i Barentsburg stengt

Mann omkom i rasulykke.

Sysselmannen har stengt gruva inntil videre, etter rasulykka forrige torsdag hvor en 27 år gammel ukrainsk gruvearbeider omkom.

Tekst:

Publisert:

– Vi har gjort våre undersøkelser i Barentsburg sammen med Arbeidstilsynet og Bergmesteren, og har også vært på ulykkesstedet i gruva, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Raset skjedde om kvelden forrige torsdag, 300 meter under bakken. Sysselmannen ble varslet ved 21-tiden, og rykket umiddelbart ut med redningshelikopteret.

Dette er den andre dødsulykken i kullgruva i Barentsburg på kort tid. 4. april omkom en ukrainer i 30-årene i et lignende ras.


Under etterforskning

Alfheim sier at ulykka er under etterforskning, og at han av den grunn ikke kan si noe om hva som forårsaket ulykka. Gruva ble umiddelbart stengt, og forblir stengt på ubestemt tid, ifølge Alfheim.

Det russisk-statlige selskapet Trust Arktikugol, som eier og driver virksomheten i Barentsburg, har sine egne folk til stede under etterforskningsarbeidet. Blant annet assisterende generaldirektør, som også er teknisk direktør i selskapet.

Lars Erik Alfheim sier at samarbeidet med trustens folk fungerer godt, og at de har en tett og god dialog med assisterende generaldirektør.


Arbeidstilsynet

Seniorrådgiver og jurist Otto Bjarte Johnsen i Arbeidstilsynet Nord-Norge deltok i undersøkelsen på ulykkesstedet.

– Jeg har gjort ferdig en tilsynsrapport ut fra mine observasjoner. Den ligger nå på bordet hos ledelsen i Arbeidstilsynet, sier han.

Trusten stilte med tre mann under undersøkelsene på rasstedet, i tillegg til en representant fra det russiske arbeidstilsynet.

Otto Bjarte Johnsen sier at samarbeidet med russerne fungerer greit, men at det alltid er diskusjoner i slike saker.

– Dette vil framkomme av rapporten jeg har skrevet. Slike saker er alltid vanskelige, og det er klart at det er alvorlig når det skjer så mange ulykker i Barentsburg, sier han.


Stygg statistikk

I 2008 omkom to menn da det brøt ut brann i gruva i Barentsburg. Ytterligere en mann omkom tre uker seinere under arbeidet med å få kontroll over bran nen.

17. mai i fjor mistet en russisk gruvearbeider armen da han fikk armen i klem mellom en trekkwire og en transportvogn nede i en transportsjakt i gruva.

Siden 1989 har 47 menn omkommet i Barentsburg, basert på tall Svalbardposten har oversikt over.

Kullforekomsten i dagens gruve er begrenset, og kullet av dårlig kvalitet. Trustens generaldirektør Aleksander P. Veselov holdt i januar et foredrag i Longyearbyen. Der fortalte han at med en produksjon på 120.000 tonn i året er det kull nok for 12 til 15 års drift.

Selskapet håper på at russiske myndigheter i løpet av 2015 vil ta en beslutning om å åpne en ny kullgruve i Grumantfeltet. Inntil det skjer vil driften fortsette i gruva, som ligger flere hundre meter under bakken, med høyt bergtrykk og vanskelige driftsforhold.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!