Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Grovt forskjellsbehandlet av Sysselmannen

Jason Roberts mener det er urettferdig at han fikk avslag på sine helikoptersøknader, mens Norsk Polarinstitutt fikk innvilget sine. F FOTO: Christopher Engås

- Grovt forskjellsbehandlet av Sysselmannen

Jason Roberts med klagebrev etter helikopternekt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.03.2015 kl 09:05

Jason Roberts Productions (JRP) fikk i fjor avslag fra Sysselmannen og Miljødirektoratet på to søknader om landingstillatelse for helikopter, deriblant til filmopptak på Kvitøya i Nordaust-Svalbard naturreservat.

Omtrent samtidig fikk Norsk polarinstitutt innvilget 66 landinger i samme verneområde, i forbindelse med den pretisjetunge «Lance»-ekspedisjonen som lot seg fryse fast i isen på 83 grader nord.

– Tydeligvis har det blitt gjort en grov feil i én av disse sakene, skriver Roberts i en klage adressert direkte til sysselmann Odd Olsen Ingerø, og beskriver det som en «grov forskjellsbehandling».

124 landinger

Roberts mener begge søknadene er «for nøyaktig samme slags aktivitet i det samme fredede området», og satte derfor krav om en ny gjennomgang.

Polarinstituttet fikk innvilget totalt 124 helikopterlandinger i Kinnvika og Rjipfjorden, som begge ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat, samt i Mushamna.

Formålet er ifølge søknaden drivstoffutsetting, mannskapsbytter og VIP-besøk til skipet «Lance» og deres N-ICE2015-prosjekt.

Ballongtragedie

Roberts søkte om to landinger på Kvitøya for filmopptak til en produksjon om Salomon August Andrées tragiske ballongferd i 1897. I tillegg søkte Roberts om fire landinger på Halvmåneøya i Søraust-Svalbard naturreservat for å dokumentere isbjørner til en BBC-serie.

Roberts klaget inn avslagene til Miljødirektoratet, men nådde ikke fram.

Roberts peker blant annet på at NP og «Lance» ikke har planlagt vitenskapelig arbeid innenfor naturreservatet, og bestrider at Sysselmannen kan gi dispensasjon for landinger i forbindelse med vaktskifter og VIP-besøk. I klagen stiller han dem et ultimatum.

– Enten er Sysselmannens avgjørelse angående prosjektet til NP riktig, og da er søknadene våre feilbehandlet og må umiddelbart omgjøres.

– Eller så er avslagene til oss riktige, og da må landingstillatelsene til Norsk Polarinstitutt tilbakekalles umiddelbart, skriver Roberts.

Avvist igjen

Sysselmannen tar ikke anmodningen til følge. I et svarbrev avviser de anklagene om forskjellsbehandling, og utrykker ueniget i påstanden om at formålet for aktivitetene var like, slik Roberts hevder i klagebrevet datert 15. januar.

– Vilkåret for å konstatere forskjellsbehandling må være at tilfellene har en tilstrekkelig grad av likhet, at vedtakene er fattet på samme rettslige grunnlag, og at de har fått et ulikt resultat som ikke er saklig begrunnet, skriver Sysselmannen.

– Klagers aktivitet, som er logistikkstøtte til kommersiell filminnspilling, er av en annen art enn Norsk Polarinstitutts, som er forskning. Med dette som bakgrunn kan ikke Sysselmannen se at det har skjedd en forskjellsbehandling, konkluderer de.

Verken Jason Roberts eller assisterende sysselmann Jens Olav Sæther ønsker å kommentere saken ytterligere overfor Svalbardposten.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!