Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Greenpeace tatt for smugling

Greenpeace fikk en bot på 20.000 kroner etter at tollerne i Tromsø fant 1.250 bokser øl for mye i båten «Arctic Sunrise». Skipet forlot Kapp Amsterdam og Svea mandag i forrige uke. FOTO: Birger Amundsen

Greenpeace tatt for smugling

Tollerne i Tromsø fant 1.250 bokser øl for mye i Greenpeace-fartøyet «Arctic Sunrise» da skipet var i ferd med å forlate Tromsø.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.10.2009 kl 13:09

– Vi hadde en rutinemessig kontroll av skipet og fant at det var 627 liter øl for mye om bord i forhold til det som var deklarert, sier regiondirektør Atle Joakimsen ved Tollregion Nord-Norge i Tromsø.

Ifølge Joakimsen ble saken anmeldt til politiet, som utstedte et forelegg på 20.000 kroner, som ble betalt på stedet.

Pinlig

«Arctic Sunrise» var i ferd med å forlate Tromsø forrige torsdag og gå videre sørover til Amsterdam, etter aksjonen på Store Norske utskipingsanlegg på Kapp Amsterdam, da tollerne gikk til aksjon.

– Det var pinlig og veldig irriterende etter et fire måneder langt tokt til Grønland og Svalbard. Mannskapet mente det var 50 kasser øl om bord, men så viste det seg å være 120, sier Truls Gulowsen, leder av Greenpeace i Norge.

Gulowsen sier videre at ølet hørte til mannskapets egen bar, og at det hele skyldes dårlig telling. Mannskapet måtte selv dekke boten.

Ser alvorlig på saken

Tolldirektør Atle Joakimsen sier at det er internasjonale regler som gjelder, og at utenlandske fartøy som anløper norsk havn skal avgi tolldeklarasjon på hva som finnes om bord av alkoholholdige drikkevarer. Joakimsen sier videre at tollvesenet ser alvorlig på saken når det gjelder såpass store mengder.

– Hvis de kun oppgir en liten del og har flere hundre liter øl i tillegg om bord, gir det muligheten for å ta dette i land og omsette det, sier han.

Truls Gulowsen sier at ølet ikke er kjøpt på Svalbard, men har vært om bord under hele det fire måneder lange toktet.

Greenpeaceaksjon i SveaBeordrer Greenpeace fjernet

Aktivistene må fjerne seg

Aktivistene har ikke fjernet seg

Greenpeace pakker sammen

Tapte 20.000 på Greenpeace-aksjonSiste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!