Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Greenpeace pakker sammen

Aktivistene velger å følge Sysselmannens ordre og forlater Kapp Amsterdam. FOTO: Birger Amundsen

Greenpeace pakker sammen

– Etter dialog med Sysselmannen valgte Greenpeace å forlate kaianlegget på Kapp Amsterdam. De siste aktivistene er nå i ferd med å forlate anlegget, sier assisterende sysselmann Lars Fause.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.10.2009 kl 11:01

Klokken 09.50 overga de siste Greenpeace-aksjonistene i Svea seg. En nederlandsk mann og ei finsk kvinne firte seg da ned fra utlasteren på Kapp Amsterdam.

Ikke straffesak

Sysselmannen påla Greenpeace å fjerne seg fra lasteanlegget innen klokken åtte lørdag morgen.

– Vil dere reagere ettersom aktivistene ikke fjernet seg innen fristen?

– De fjernet seg på Sysselmannens anmodning når vi kom i dag tidlig, så vi lar det være med det. Vi fikk i oppdrag fra Store Norske å fjerne aktivistene. Det har vi gjort. Den fremste intensjonen vår var å få dem fjernet og det er gledelig at det kunne gjøres gjennom dialog, sier Fause.

Han forteller at Sysselmannen har bestemt at det ikke skal opprettes straffesak mot de enkelte aktivistene.

Fornøyde aktivister

– Vi hadde ikke så stor sjanse. Sysselmannen hadde det nødvendige utstyret for å få folk ned fra kranene. Det eneste vi kunne ha skapt ved å ikke etterfølge kravene var en potensiellt farlig situasjon. Farlige situasjoner ønsker vi å unngå for en hver pris, sier aksjonsleder i Greenpeace Martin Norman.

Han er likevel fornøyd med aksjonen.

– Det har vært en veldig vellykket aksjon. Nå er diskusjonen om fremtidig Svalbard-kull oppe. Vi har satt Svalbard-kull på kartet, sier Norman.

Sysselmannen vil fortsette å ha folk i Svea utover dagen.

– Vi vil fortsette å ha kontakt med aksjonslederen om hva Greenpeace skal gjøre med fartøyet sitt, sier Fause.

Går over anlegget

Halve bemanninga i Svea fulgte med da Sysselmannen møtte demonstrantene lørdag morgen. Store Norske skal nå gå over lasteanlegget og sjekke at alt er som det skal være, men de har ikke mistanke om at aktivistene fra Greenpeace skal ha sabotert anlegget.

Det var fredag morgen aktivister fra Greenpeace stoppet lasteanlegget i Svea i protest mot kulldrift og nye gruveplaner.

 

Greenpeaceaksjon i Svea

Beordrer Greenpeace fjernet

Aktivistene må fjerne seg

Aktivistene har ikke fjernet seg

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!