Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Greenpeace bøtelagt for å ha seilt uten los

Greenpeace var den første til å bryte losplikten på Svalbard, og den andre. Miljøorganisasjonen beklager glippen, og kapteinen på «Esperanza» har vedtatt boten på 50.000 kroner. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Greenpeace bøtelagt for å ha seilt uten los

Greenpeace-skipet «Esperanza» brøt losplikten to ganger. Kapteinen fikk 50.000 kroner i bot.

Tekst:

Publisert:

I slutten av juli anmeldte Kystverket Greenpeace-skipet «Esperanza» for brudd på losloven. Forrige fredag ble skipet anmeldt igjen. Kapteinen ble tatt inn til avhør hos Sysselmannen og vedtok en bot på 50.000 kroner.

– I juli skjedde det straffbare forholdet i Hinlopenstretet og fjordene der. Forrige uke valgte skipet å ikke vente på los fordi losen var forsinka, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Dette er første gang noen har brutt losplikten på Svalbard.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø forteller at han satte boten etter å ha diskutert lignende saker med Sjøsikkerhetsavdelingen i Kystverket.

– Og så er det klart at det heller ikke skal lønne seg å ikke bruke los, sier Ingerø.

Losoldermann Roy Arne Rotnes i Kystverket beklager at Greenpeace har brutt losplikten.

– Beklagelig

– Jeg synes det er beklagelig at noen bryter losplikten, men særdeles beklagelig at Greenpeace har gjort det. I utgangspunktet vil jeg tro at Greenpeace er en organisasjon som støtter losplikt og vil verne om områdene de seiler i. Jeg tror dette er en kjedelig sak for alle parter, sier han.

Det bekrefter Greenpeace at det er.

– Det er en skikkelig beklagelig sak. Vi erkjenner at losplikten ble brutt, men det var ikke bevisst. Vi mener alle bør følge losplikten og at det er veldig bra at den er innført. Vi er veldig opptatt av sjøsikkerhetsregler, sier Truls Gulowsen, som er leder for Greenpeace i Norge.

Visste ikke

Gulowsen forteller at da Greenpeace kom til Svalbard i slutten av juli var de ikke klar over at kravet om losplikt gjaldt dem. De hadde da med seg en egen isnavigatør med lang erfaring fra arktiske farvann. Han var kapteinens støttespiller.

– Etter at vi fikk vite at losplikten gjelder også oss har vi hatt los om bord nesten hele tiden, sier Gulowsen.

– Hvorfor brøt dere da losplikten igjen forrige fredag?

– Jeg har fått opplyst at kapteinen valgte å gå inn til Longyearbyen uten los, siden losen var 1,5 time forsinket til lospunktet. Det som skjedde i juli var beklagelig, men hendelsen i dag morges var en underlig feilvurdering av kapteinen, sier Gulowsen.

Greenpeace har ikke avgjort om kapteinens vurderinger vil få konsekvenser for jobben hos miljøvernorganisasjonen.

– Det er en prosess vi har til vurdering. Vi har ikke konkludert på det ennå, sier Gulowsen.

Ny forskrift


Losplikten er innført gradvis på Svalbard fra 2012. I fjor måtte alle store passasjerfartøy på 150 meter eller mer ha los. I år må blant andre alle større fartøy på 70 meter eller mer ha los, med unntak av ekspedisjonscruisefartøy. «Esperanza» er ifølge Greenpeace sine nettsider 72,3 meter lang.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!