Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Graven er funnet tidligere

 

Graven er funnet tidligere

Tomannsgraven Kjell Kjær og Ulf Aasebø oppdaget på Kapp Thordsen forrige torsdag ble funnet og beskrevet allerede i 1883.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

De to fangstmennene som døde på Kapp Thordsen 19. januar 1873 ble begravd i en egen grav som ifølge Nordlys ikke skal ha blitt funnet på 134 år. Avisen fulgte Kjell Kjær og Ulf Aasebøs rekognoseringstur ved Svenskhuset i forrige uke.
Da rådgiver hos Riksantikvaren, Susan Barr, leste artikkelen i Nordlys kom hun på at hun hadde skrevet en artikkel om graven i Svalbardboka 1983-84.
– Der står det en oppskrift på hvor graven ligger. Alle norsktalende kunne ha lest seg til det. Jeg burde også ha husket dette, sier hun.

Østenfor huset
«Like ved siden av huset lå en større fellesgrav. Litt lenger østenfor huset, nær bekkefaret, var graven til de to første som døde. Denne graven var påmontert et meget enkelt trekors som var blottet for påskrift», skriver Barr.
Artikkelen er skrevet ut fra rapporten til den svenske ekspedisjonen som deltok i Det første Internasjonale Polaråret 1882-1883.
– Jeg så bildet i Nordlys og så bladde jeg tilbake i boka. Det er opplagt at når så mange bodde ved Svenskhuset i ett år så må noen ha sett den, sier Barr.

Visste ikke
Kjell Kjær har ikke lest Svalbardboka.
– Nei, vi visste ikke hvor graven var, men det er helt naturlig at de fant den på ekspedisjonen. Vi har spurt oss for og jobbet med saken, men de vi har spurt visste ikke hvor den var. Det kan jo være vi har spurt feil folk, sier Kjær. Og legger til at de i alle fall kan skryte av å ha gjenoppdaget graven.

Ny søknad
Riksantikvaren avslo i mai søknaden til Ulf Aasebø og Kjell Kjær om å få åpne fellesgraven ved Svenskhuset. De to ville ta prøver av hår og beinvev for å finne ut om fangstmennene døde av skjørbuk eller blyforgiftning. Aasebø og Kjær har nå trukket anken.
– Vi vil komme med en ny søknad som er mye mer fundamentert. Vi har mer kunnskap nå enn vi hadde. Vi skal ha et møte i oktober og rådføre oss med flere før vi lager en ny søknad, sier Kjær.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!