Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gratulerer med dagen

Flaggene hadde ikke mye vind å vaie i i Longyearbyen i dag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Gratulerer med dagen

Flaggene står høyt til værs på Skjæringa og i resten av byen i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.08.2009 kl 10:17

I dag er det Svalbard-dagen.Den feires som en markering av dagen Norge overtok suvereniteten over øygruppen og det norske flagget for første gang kunne heises på Skjæringa. Det var 14. august 1925. For selv om Svalbardtraktaten ble underskrevet 9. februar 1920, overtok ikke Norge suvereniteten før fem år senere.

Bare en gang i blant blir dagen markert skikkelig. I 2006 glemte til og med byen å flagge til tross for at dagen er offisell flaggdag. Året etter tok kirken opp igjen tradisjonen.

Og det er også der markeringen er i år. Hilde Henningsen holder foredrag, og det blir allsang med gamle Svalbard-sanger. Mange av dem er skrevet som en kommentar til traktaten og suvereniteten.

Ifølge Sysselmannen er det i dag 40 land som har skrevet under på traktaten.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!