Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

GPS-kart rundt svingen

I løpet av neste måned vil det ikke lenger være nødvendig å kjøre rundt med sjøkart på snøskuter-GPS-en. FOTO: Birger Amundsen

GPS-kart rundt svingen

I løpet av tre-fire uker vil digitale kart fra Norsk Polarinstitutt for GPS-mottakere være i salg i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.03.2009 kl 11:00

Svalbardposten har gjentatte ganger skrevet om behovet for skikkelige digitale kart til GPS-mottakere for Svalbards mange og svært så ivrige turfolk.

– Status er at vi nå har laget en prototype av kartet, og er i ferd med å underskrive kontrakt med Geodata i Oslo om produksjon, sier kartsjef Yngve Melvær i Norsk Polarinstitutt (NP).

Samtidig gjør han det klart at Svalbardposten er litt tidlig på banen, og at planen hans er å komme til Longyearbyen i nærmeste fremtid for å presentere kartet.

Høy nøyaktighet

Problemet har i alle år vært todelt. På den ene siden er det en møysommelig prosess å produsere digitale kart med svært høy nøyaktighet. Totalt skal det 62 kartblad i papir til for å dekke hele Svalbard i 1:100.000 serien. Fortsatt er det mange hull i serien, men kart fra de mest sentrale og viktigste områdene på Spitsbergen er ferdige - også i digital form.

Det har heller ikke vært enkelt å finne produsent til kartene, ikke minst fordi markedet på Svalbard er svært begrenset. Melvær sier at kartene kun vil bli produsert for Garmin-mottakere, og at det skyldes Garmin sin ledende posisjon og at Geodata alt er produsent for sertifiserte Garmin-kart.

I salg innen påske

– Kartet vil dekke hele området fra Isfjorden til Sørkapp og kysten videre nord til Ny-Ålesund, pluss områder rundt nordvestspissen av Spitsbergen. I tillegg har vi lagt inn kystkonturer og stedsnavn for resten av Svalbard, som bakgrunnskart, forklarer Melvær.

Han sier videre at han krysser fingrene for at kartet vil være i salg innen påske, og at det vil han en nøyaktighet på 10 til 15 meter. Kartet blir utgitt på cd, og kan brukes både på datamaskinen og GPS-mottakeren.

– Det er litt tidlig å gi noen endelig pris på cd-en, men den vil ikke koste over 2.000 kroner, sannsynligvis en del billigere, sier han.

Melvær kommer også med en advarsel om at hvis folk velger å tyvkopiere kartet vil det være det samme som å skyte seg i foten. Da tørker produksjonen inn og medfører at det ikke vil bli utgitt oppdateringer.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!