Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

GPS-kart rundt svingen

I løpet av neste måned vil det ikke lenger være nødvendig å kjøre rundt med sjøkart på snøskuter-GPS-en. FOTO: Birger Amundsen

GPS-kart rundt svingen

I løpet av tre-fire uker vil digitale kart fra Norsk Polarinstitutt for GPS-mottakere være i salg i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.03.2009 kl 11:00

Svalbardposten har gjentatte ganger skrevet om behovet for skikkelige digitale kart til GPS-mottakere for Svalbards mange og svært så ivrige turfolk.

– Status er at vi nå har laget en prototype av kartet, og er i ferd med å underskrive kontrakt med Geodata i Oslo om produksjon, sier kartsjef Yngve Melvær i Norsk Polarinstitutt (NP).

Samtidig gjør han det klart at Svalbardposten er litt tidlig på banen, og at planen hans er å komme til Longyearbyen i nærmeste fremtid for å presentere kartet.

Høy nøyaktighet

Problemet har i alle år vært todelt. På den ene siden er det en møysommelig prosess å produsere digitale kart med svært høy nøyaktighet. Totalt skal det 62 kartblad i papir til for å dekke hele Svalbard i 1:100.000 serien. Fortsatt er det mange hull i serien, men kart fra de mest sentrale og viktigste områdene på Spitsbergen er ferdige - også i digital form.

Det har heller ikke vært enkelt å finne produsent til kartene, ikke minst fordi markedet på Svalbard er svært begrenset. Melvær sier at kartene kun vil bli produsert for Garmin-mottakere, og at det skyldes Garmin sin ledende posisjon og at Geodata alt er produsent for sertifiserte Garmin-kart.

I salg innen påske

– Kartet vil dekke hele området fra Isfjorden til Sørkapp og kysten videre nord til Ny-Ålesund, pluss områder rundt nordvestspissen av Spitsbergen. I tillegg har vi lagt inn kystkonturer og stedsnavn for resten av Svalbard, som bakgrunnskart, forklarer Melvær.

Han sier videre at han krysser fingrene for at kartet vil være i salg innen påske, og at det vil han en nøyaktighet på 10 til 15 meter. Kartet blir utgitt på cd, og kan brukes både på datamaskinen og GPS-mottakeren.

– Det er litt tidlig å gi noen endelig pris på cd-en, men den vil ikke koste over 2.000 kroner, sannsynligvis en del billigere, sier han.

Melvær kommer også med en advarsel om at hvis folk velger å tyvkopiere kartet vil det være det samme som å skyte seg i foten. Da tørker produksjonen inn og medfører at det ikke vil bli utgitt oppdateringer.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!