Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Godzilla er på vei

Onsdag kveld hadde Godzilla og de andre hvitkinngjessene ankommet Helgeland. I slutten av mai er de ventet på Svalbard. FOTO: Christiaane Hubner

Godzilla er på vei

To uker tidligere enn vanlig tok hvitkinngåsa Godzilla av fra Solway i Skottland. Nå er den på vei mot Spitsbergen med en GPS-sender på ryggen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

18. april klokken 20.00 forlot hvitkinngåsa Godzilla vinterbeitet ved Solway-fjorden sør i Skottland. Med en fart på 60 meter i sekundet, la den i vei på den lange reisen mot Spitsbergen, hvor hvitkinngjessene vanligvis ankommer i slutten av mai. Som en del av et IPY-prosjekt rettet mot skotske skoler, har Godzilla og ni andre gjess fått navn og en GPS-sender på ryggen.
– Vi håper at merkinga vil hjelpe oss å finne ut hvor gjessene stopper på veien mellom Helgeland og Vesterålen og hekkeområdene på Svalbard. Vi vet ikke hvor majoriteten av gjessene oppholder seg to uker i slutten av mai. Senderne vil forhåpentligvis gi oss svar på om gjessene hopper fra øy til øy langs norskekysten eller om de stopper på Bjørnøya eller sør på Spitsbergen, skriver Brian Morrell i The Windfowl & Wetlands Trust (WWT) i en epost til Svalbardposten.

Mye informasjon
GPS-senderne gir forskerne informasjon annenhver time fra klokken fire om morgenen til åtte om kvelden. Senderen veier bare 30 eller 45 gram, noe som er mindre enn to prosent av kroppsvekta til gåsa. Batteriet, som står for mesteparten av vekta, lades opp ved hjelp av solcelleteknologi, noe som gjør det mulig for forskerne å følge fuglene fra de trekker nordover til Svalbard om våren til de kommer tilbake til vinterbeitet på Solway om høsten.
Ifølge Morell angir senderen posisjonen til fuglen med ti meters nøyaktighet, og når fuglen flyr får forskerne også opplysninger om fart, retning og høyde over havet.
I november i fjor utlyste WWT en navnekonkurranse på skotske barneskoler. Nå kan skolene følge gjessene de navnga på reisen fra Solway til Svalbard ved hjelp av internett. Morell har også informert Longyearbyen skole om prosjektet slik at elevene der kan følge med på gåseferden.

Følg Godzilla og de andre ni gjessene her!

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!