Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Godzilla er på vei

Onsdag kveld hadde Godzilla og de andre hvitkinngjessene ankommet Helgeland. I slutten av mai er de ventet på Svalbard. FOTO: Christiaane Hubner

Godzilla er på vei

To uker tidligere enn vanlig tok hvitkinngåsa Godzilla av fra Solway i Skottland. Nå er den på vei mot Spitsbergen med en GPS-sender på ryggen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

18. april klokken 20.00 forlot hvitkinngåsa Godzilla vinterbeitet ved Solway-fjorden sør i Skottland. Med en fart på 60 meter i sekundet, la den i vei på den lange reisen mot Spitsbergen, hvor hvitkinngjessene vanligvis ankommer i slutten av mai. Som en del av et IPY-prosjekt rettet mot skotske skoler, har Godzilla og ni andre gjess fått navn og en GPS-sender på ryggen.
– Vi håper at merkinga vil hjelpe oss å finne ut hvor gjessene stopper på veien mellom Helgeland og Vesterålen og hekkeområdene på Svalbard. Vi vet ikke hvor majoriteten av gjessene oppholder seg to uker i slutten av mai. Senderne vil forhåpentligvis gi oss svar på om gjessene hopper fra øy til øy langs norskekysten eller om de stopper på Bjørnøya eller sør på Spitsbergen, skriver Brian Morrell i The Windfowl & Wetlands Trust (WWT) i en epost til Svalbardposten.

Mye informasjon
GPS-senderne gir forskerne informasjon annenhver time fra klokken fire om morgenen til åtte om kvelden. Senderen veier bare 30 eller 45 gram, noe som er mindre enn to prosent av kroppsvekta til gåsa. Batteriet, som står for mesteparten av vekta, lades opp ved hjelp av solcelleteknologi, noe som gjør det mulig for forskerne å følge fuglene fra de trekker nordover til Svalbard om våren til de kommer tilbake til vinterbeitet på Solway om høsten.
Ifølge Morell angir senderen posisjonen til fuglen med ti meters nøyaktighet, og når fuglen flyr får forskerne også opplysninger om fart, retning og høyde over havet.
I november i fjor utlyste WWT en navnekonkurranse på skotske barneskoler. Nå kan skolene følge gjessene de navnga på reisen fra Solway til Svalbard ved hjelp av internett. Morell har også informert Longyearbyen skole om prosjektet slik at elevene der kan følge med på gåseferden.

Følg Godzilla og de andre ni gjessene her!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!