Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Godt år for småviltjakta

1.827 ryper ble felt under småviltjakta på Svalbard i 2015. FOTO: Eirik Palm

Godt år for småviltjakta

Det ble felt 1.827 ryper under jakta på Svalbard i fjor høst.

Tekst:

Publisert:

Dette er det nest høyeste antallet de siste 18 årene, og det er bare i 2007 at det ble felt flere ryper under småviltjakta, viser tall fra Sysselmannen (se grafikk nederst i saken). Hobbyjegerne felte 1.322 ryper, mens de resterende 505 ble felt av fangstfolk.

Oversikten viser også at det er et godt stykke mellom fellingstillatelser på reinsdyr og hvor mange som faktisk blir skutt. I 2015 ble det skutt 217 dyr under den ordinære jakta. Uttaket har vært stabilt de siste ti årene. Fangstfolk får tillatelse til å felle fem matrein i tillegg til en kommersiell kvote på inntil 20 reinsdyr.

Videre ble det fangstet 165 fjellrev i sesongen 2014/2015. 83 av disse ble tatt av fangstfolk. Fjellrevfangsten foregår innenfor 25 faste terreng, og er forbeholdt fastboende.

Fra det våte element er det rapportert 324 løste fiskekort for røyefiske på Svalbard i året som gikk. 216 av disse var for fiske med håndredskap, og da er også 18 kort for stasjonsbesetningen på Bjørnøya inkludert. I tillegg ble det løst 90 kort for fiske med garn, som er forbeholdt fastboende. Rapporteringsgraden per 5.2.2016 ligger på 80 prosent. 90 røyer ble rapportert fanget i saltvann.

I seljakten ble det skutt 59 ringsel og 17 storkobber. Av disse ble 16 ringsel og 11 storkobber ble felt av fangstfolk. Totalt ble det løst ut 41 jaktkort.

Regnskapet for 2015 viser også at 54 jegere besto jegerprøven dette året.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!