Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Godkjenner ikke at Farmhamna er solgt

Fangststasjonen Farmhamna. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Godkjenner ikke at Farmhamna er solgt

Sysselmannen godkjenner ikke at Hans Lund i 1996 solgte fangststasjonen i Farmhamna til Bjørn Henningsen.

Tekst:

Publisert:

Sysselmannen skriver i et brev til Bjørn Henningsen at spørsmålet om en eventuell overføring av eiendomsretten til fangststasjonen fra Hans Lund til Bjørn Henningsen aldri har vært forelagt Sysselmannen, og at Sysselmannen derfor fortsatt vil forholde seg til Hans Lund som rette eier.

Sysselmannen henviser til tillatelsen Hans Lund fikk i 1991, og vilkårene som fulgte med. Der heter det blant annet at salg eller utleie av hytta kun kan skje til en person som skal drive næringsmessig overvintringsfangst, «etter overenskomst mellom hytteeier og Sysselmannen».


Fram og tilbake

Salget skjedde i september 1996. I kontrakten mellom Lund og Henningsen framgår det at salget omfatter «stasjonen slik den står i dag, innbefattet alt av utstyr, bygninger, vindmøller og drivstofflager».

Hans Lund og kona Marianne Prytz Lund bygde opp stasjonen tidlig på 1990-tallet. Etter noen sesonger på fangst, flyttet de tilbake til fastlandet. I årene som fulgte brukte tidligere Store Norske-ansatte Bjørn Henningsen stasjonen, uten at det var kjent at han hadde kjøpt den av Lund.

Ekteparet Lund og deres to døtre gjenopptok fangstlivet i Farmhamna i 2007, avsluttet etter to år og bor i dag i Longyearbyen.

Marianne Prytz Lund sier at det ikke var noe poeng å fortelle Sysselmannen om salget i 1996, at det var en sak mellom Hans og Bjørn.

– At Sysselmannen ikke godtar dette har ingen betydning, det tar vi bare til etterretning. Farmhamna skal selges, det har vi godtatt, sier hun.


Flytter til fastlandet

Siden i fjor sommer har Andreas Rebnor Olsen drevet som fangstmann i Farmhamna, og skal overvintre der også kommende sesong. Hva som vil skje med fangststasjonen etter den tid, er ikke klart.

Tidligere i år gjorde Sysselmannen det klart overfor Hans Lund at stasjonen må selges til en som skal drive fangst, hvis ikke må den fjernes fra stedet.

Familien Lund fikk bygd et hus på Sjøskrenten da de flyttet til Longyearbyen i 2009. Huset er nå solgt til en tsjekkisk forskningsinstitusjon, mens familien Lund pakker for å flytte til Mehamn.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!