Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Godkjenner ikke at Farmhamna er solgt

Fangststasjonen Farmhamna. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Godkjenner ikke at Farmhamna er solgt

Sysselmannen godkjenner ikke at Hans Lund i 1996 solgte fangststasjonen i Farmhamna til Bjørn Henningsen.

Sysselmannen skriver i et brev til Bjørn Henningsen at spørsmålet om en eventuell overføring av eiendomsretten til fangststasjonen fra Hans Lund til Bjørn Henningsen aldri har vært forelagt Sysselmannen, og at Sysselmannen derfor fortsatt vil forholde seg til Hans Lund som rette eier.

Sysselmannen henviser til tillatelsen Hans Lund fikk i 1991, og vilkårene som fulgte med. Der heter det blant annet at salg eller utleie av hytta kun kan skje til en person som skal drive næringsmessig overvintringsfangst, «etter overenskomst mellom hytteeier og Sysselmannen».


Fram og tilbake

Salget skjedde i september 1996. I kontrakten mellom Lund og Henningsen framgår det at salget omfatter «stasjonen slik den står i dag, innbefattet alt av utstyr, bygninger, vindmøller og drivstofflager».

Hans Lund og kona Marianne Prytz Lund bygde opp stasjonen tidlig på 1990-tallet. Etter noen sesonger på fangst, flyttet de tilbake til fastlandet. I årene som fulgte brukte tidligere Store Norske-ansatte Bjørn Henningsen stasjonen, uten at det var kjent at han hadde kjøpt den av Lund.

Ekteparet Lund og deres to døtre gjenopptok fangstlivet i Farmhamna i 2007, avsluttet etter to år og bor i dag i Longyearbyen.

Marianne Prytz Lund sier at det ikke var noe poeng å fortelle Sysselmannen om salget i 1996, at det var en sak mellom Hans og Bjørn.

– At Sysselmannen ikke godtar dette har ingen betydning, det tar vi bare til etterretning. Farmhamna skal selges, det har vi godtatt, sier hun.


Flytter til fastlandet

Siden i fjor sommer har Andreas Rebnor Olsen drevet som fangstmann i Farmhamna, og skal overvintre der også kommende sesong. Hva som vil skje med fangststasjonen etter den tid, er ikke klart.

Tidligere i år gjorde Sysselmannen det klart overfor Hans Lund at stasjonen må selges til en som skal drive fangst, hvis ikke må den fjernes fra stedet.

Familien Lund fikk bygd et hus på Sjøskrenten da de flyttet til Longyearbyen i 2009. Huset er nå solgt til en tsjekkisk forskningsinstitusjon, mens familien Lund pakker for å flytte til Mehamn.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!