Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gode sjanser for sol på formørkelsesdagen

To av tre 20. mars-dager de siste 15 åra har hatt sol. Her et bilde fra påsken i 2012. FOTO: Anders Fjellestad (arkivfoto)

Gode sjanser for sol på formørkelsesdagen

Om vi skal tro statistikken.

Været i Longyearbyen kan være uforutsigbart og røft, men den historiske statistikken for 20. mars gir håp om at solformørkelsen ikke forsvinner bak et tjukt skylag.

– I løpet av de siste 15 åra var det ti år med sol eller noe sol. Fem av åra var så overskyet at sjansene for å se den var liten, sier meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt.

Se faktaboksen til høyre for detaljer om de ulike åra.

På oppdrag fra Svalbardposten har han gjennomgått de historiske målingene for Longyearbyen i åra 2000-2014, og sier at stedet har et greit utgangspunkt for himmeltitting.

– Dere har et gunstig lokalklima, både med tanke på nedbør og skydekke. Akkurat mars og april er forholdsvis tørre måneder med gode sjanser for sol, sier han. Men gode sjanser for solglimt på 20. mars betyr ikke det samme som gode sjanser for å se se formørkelsen på sitt totale og mest spektakulære, advarer han.

– Statistisk sett er det en grei sjanse for å se sola den dagen, men om den er synlig i akkurat de riktige minuttene er noe annet. Det skal ikke mer enn et lite skyflak til for å ødelegge. Tilfeldigheter spiller inn, sier meteorologen.

Fakta: 20. mars-været

2000: Delvis skyet, noe sol
2001: Delvis skyet og noe sol.
2002: Delvis skyet og noe sol.
2003: Overskyet og snø.
2004: Overskyet og spredt snø.
2005: Lettskyet og sol.
2006: Skyet eller delvis skyet
2007: Delvis skyet og noe sol.
2008: Lettskyet og sol.
2009: Delvis skyet og noe sol.
2010: Delvis skyet og noe sol.
2011: Overskyet og snø.
2012: Lettskyet og sol først på dagen
2013: Klarvær og sol.

Kilde: Meteorologisk institutt

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!