Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gode dager for fjellreven

Eva Fuglei og Dominique Berteaux under årets tokt. FOTO: Rupert Krapp

Gode dager for fjellreven

Økt gåsebestand, flere reinkalver, mindre is og problemer for selen gjør livet lett for fjellreven på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2014 kl 10:45

Det er livlig utenfor revehiet oppe i Adventdalen. Foreldrene følger med mens ungene leker, og med jevne mellomrom stikker den ene av dem ut for å finne mat. Rundt hiet ligger gåsevinger og rester etter reinkalver, viser bilder fra et av overvåkningskameraene som har vært i sving i sommer. Ved 18 revehi i Adventdalen og Sassendalen var det stor aktivitet.

Rekordmange
Det var ikke dette forskerne ventet da de startet årets revetokt. Rekordstore bestander av svalbardrype og rein tydet i forkant på lav dødelighet i vinter. Med få kadaver på tundraen var det ventet at mange av revehiene sto tomme. I stedet endte det med rekord også for revebestanden i Adventdalen/Sassendalen-området, som er ett av områdene overvåkningen skjer på.

– Vi har aldri talt så mange revekull i områdene vi har overvåket. Det er også andre faktorer som spiller inn, men de kjenner vi ikke til, sier forsker Eva Fuglei i Norsk Polarinstitutt etter å ha vært nesten fire uker i felt sammen med Stefan Prost og Dominique Berteaux. Samtidig har Bjørn Anders Nymoen og Finn Slette stått for observasjonene på Brøggerhalvøya.

Fuglei, som har fulgt revebestanden i mange år og har ledet arbeidet med feltteamene, innrømmer både at de ble overrasket og at de ikke kjenner årsaken til at antall hi med valper i år har økt.

– Det er jo det som gjør dette så spennende. Vi setter sammen biter for å forstå helheten, og det vi har funnet som er viktig for ynglinga, er tilgang på reinsdyr-kadaver. Derfor så jeg for meg at det ikke ble mye rev i år, sier Fuglei.

Mer mat
Reintellingene som ble gjort tidligere i sommer, viser at det aldri har vært observert så mye rein i områdene siden tellingene startet i 1979. Under tellingen ble det observert få reinkadavre i området, noe som tyder på lav dødelighet, samtidig som det ble sett mange års- og fjorårskalver.

Fjellrev er en av ti «flaggskiparter» som er plukket ut av verdens naturvernunion (IUCN) for å belyse effekter av klimaendringer. Mens den står på rødlista som utryddingstruet på fastlandet, er bestanden på Svalbard vurdert som bærekraftig.

Trolig er dagens bestand en konsekvens av en mild vinter med lavere energiforbruk, og at tilgangen på mat har vært særdeles god.

– De sterkt økende gåsebestandene som kommer til Svalbard for å hekke, er en viktig næringskilde for reven. Gjessene ankommer Svalbard tidlig i mai før valpene fødes. Vi finner gåsevinger på hiene, så vi vet at reven tar voksne gjess. Det store antallet reinkalver som fødes i juni er en annen næringskilde som kan ha betydning for ynglesuksessen. Denne sommeren har vi sett betydelig økning i rester av kalver på revehiene, sier Fuglei og fortsetter:

– Dette er ganske nytt med alle disse kalvene. Det har jeg ikke sett i så stor grad før, og det henger nok sammen med at det har vært mange simler som har fått kalver. Og revene er opportunister, sier hun.

Isen smelter
Nå spekulerer også forskerne på om mindre havis har gjort livet lettere for reven, fordi selen mister gode gjemmesteder når den skal kaste (føde). Vanligvis skjer dette i snøhuler ute på havisen, men isfrie fjorder og mindre snø gjør det lettere å finne selungene.

– En faktor vi foreløpig ikke har så god innsikt i, er hvordan mattilgangen fra det marine systemet påvirker revens yngling. Våre lange overvåkingsserier vil være av betydning for å forstå hva som påvirker fjellrevens yngling og hvordan endringene i klimaet påvirker økosystemene på Svalbard.

Revens revir varierer i størrelse avhengig av tilgangen på mat, og kan strekke seg fra åtte–ti kvadratkilometer og ned til tre–fire dersom hiet ligger «i matfatet». Den kritiske tiden for ungrevene er fra oktober når de må ut av hiet og klare seg på egenhånd.

– Det blir veldig spennende å se hvordan denne vinteren blir, sier Eva Fuglei.

Nøkkelord

Se bildet større

Fjellrev på vei tilbake til hiet med dagens middag. FOTO: Viltkamera

Se bildet større

Bjørn Anders Nymoen og Finn Sletten har tatt seg av tellingen på Brøggerhalvøya. FOTO: Bjørn Anders Nymoen

Siste nytt i Nyheter

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

 
Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!