Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Global vagabond - lokal huseier

HAMMERSVINGER: Jason Roberts (38) har svingt hammeren ivrig i sju år på lagerbygningen han kjøpte av Store Norske i 1999. Nå spørs det om ikke han har vært litt for ivrig. Det kan han havne i fengsel for. FOTO: Birger Amundsen

Global vagabond - lokal huseier

Da australske Jason Roberts satte i gang ulovlig byggearbeid på eget hus brøt spetakkelet løs. Nå nekter han å legge seg flat og be om nåde.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg kan godt innrømme at det har gått fort og at jeg har gått for langt. Men jeg prøver bare å gjøre det fint rundt meg, derfor tar jeg dette veldig personlig.
Det var i 1999 han kjøpte den gamle taubanelagerbygningen på Skjæringa av Store Norske. Siden den gang har han totalt forvandlet bygningen fra lager til bolig. Alt var greit, inntil bygningen og området rundt den ble fredet i 2003. Da han sist høst gikk i gang med utvidelse av bygningen, resulterte det i anmeldelse.

Jason Roberts husker godt den sommeren i 1990 da han møtte Svalbard for aller første gang på et kort sommerbesøk. Det var noe der, og han ville tilbake for å oppleve vinteren.
Det er ikke helt enkelt å følge Jasons kronglete vei fra Hexham i Australia, via USA og Washington DC, dit han flyttet med foreldrene 10 år gammel, til han en dag for 17 år siden befant seg i Norge for å gå på ski i fjellheimen. Den samme kraft som har lokket så mange andre frifanter nordover, førte Jason via det indre av Finnmark til Svalbard.
– Jeg hadde ikke peiling på hvor Svalbard lå en gang, og var forbauset over at flyturen tok så lang tid, ler han.

Etter så mange år på Svalbard behersker Jason til en viss grad norsk, men rett som det er, når han blir ivrig og skal si hva han egentlig mener, slår han over til engelsk.
Nå når verden butter ham imot har forholdet til Svalbard surnet. Jason er ikke lenger sikker på om han har noen framtid her.
– Nei, jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det hele er veldig vanskelig for meg. Jeg har ikke noen god magefølelse for Longyearbyen og vet ikke helt hvor jeg skal bo i framtida.
Han ser noe sloknet ut. Det å ha Sysselmannen, Kripos, Riksantikvaren og Lokalstyret på nakken har tatt på.

De første årene jobbet Jason som altmuligmann på Huset. Etter hvert fikk han innpass som feltmann rundt om på Svalbard for forskjellige, internasjonale tv-selskap. De siste årene særlig for BBC.
I høst har han vært opptatt med innspillingen av filmen «True North». Der dukket det opp en kvinne som lokket han rundt halve kloden til Los Angeles.
– Det er litt vanskelig å svare på om jeg vil flytte til USA. Jeg vet ikke helt. Svalbard er en så stor del av meg. Men hele denne byggesaken gjør meg utslitt.

Jason har gjort forsøk på å forlate Svalbard en gang før. Det var i 1994, og han dro da tilbake til Australia. Få måneder senere var han tilbake igjen i Longyearbyen. Nå er han i Los Angeles, med frist til 15. mars neste år med å rive tilbygget.
– Jeg har nedlagt så mange arbeidstimer på bygget at det er helt grusomt. Galskap. I sju år har jeg holdt på, sukker han.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!